Nekadašnji portparol Natoa

Nekadašnji portparol Natoa Jamie Shea ockenio je da je potencijalno otvaranje mosta na Ibru izazvalo zabrinutost zbog mogućih nevolja ili čak izbijanja nasilja na severu Kosova, prenosi Albanian post.

Sadašnji profesor strategije i bezbjednosti u Briselu Jamie Shea pozitivno je ocjenio posjete šefa CIA Kosovu Williama Burnsa, pomoćnika generalnog sekretara Natoa za spoljnu politiku i bezbjednost Borisa Rugea i komandanta Komande združenih savezničkih snaga u Napulju američkog admirala Stuarta Mucha.

„Dobijanje perspektive Kfora i Eulexa na terenu iz prve ruke u vezi sa bezbjednosnom situacijom i njihovoj spremnosti da odgovore nesumnjivo je bilo korisno i za posete na visokom nivou. Niko ne želi više nasilja i svakako ne ponavljanje incidenta iz Banjske iz septembra prošle godine“, rekao je Shea.

Prema njegovom mišljenju, lekcija iz prošlosti na Zapadnom Balkanu je da stabilnost zahtjeva kontinuirano međunarodno angažovanje i da je uvijek bolja prevencija nego „liječenje”, dodajući da je međunarodna zajednica zabrinuta zbog eskalacije situacije nakon kontinuiranog insistiranja kosovska vlasti da otvori most u Mitrovici.

„Svakako je moguće otvaranje mosta u Mitrovici izazvalo zabrinutost zbog mogućih nevolja ili čak izbijanja nasilja na sjeveru. Iako su zapadni ambasadori na Kosovu dali svoje poruke, po mom mišljenju bilo je korisno što su te poruke dali i drugi visoki zvaničnici koji su došli u Prištinu i to je imalo uticaja“, dodao je Shea.

On je istakao da Nato mora trajno da poveća broj vojnika na sjeveru „da spreči uvođenje srpskih paravojnih formacija i šverc oružja“.

„Dakle, pojačanja Kfora poslata na Kosovo od proljeća treba da ostanu za sada. Nato i međunarodna zajednica moraju da nastave da vrše pritisak na Beograd da bude transparentan u pogledu prisustva paravojnih grupa i da ubedljivo pokaže da ih je razbio“, naglasio je Shea.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post