U Prištini cjelodnevna nastava

Na Kosovu je danas počela nova školska godina 2024-2025, u kojoj će mnogi učenici prvi put sjedeti u klupama.

Ministrica obrazovanja, nauke i tehnologije Arberije Nagavci saopštila je prije nekoliko dana da su obavljene sve neophodne pripreme za početak nove školske 2024/2025.

Ministarica Nagavci je objavila i školski kalendar, kroz koji se određuju radni dani tokom cijele godine i dani raspusta.

Ali ova nova školska godina biće drugačija u pet škola glavnog grada. Nakon mnogih obećanja, cjelodnevna nastava konačno će početi u pet škola: "Faik Konica", "Xhemail Mustafa“, "Zelena škola“, "Nazim Gafuri" i "Qamilj Batalli“.

Učenje neće biti ograničeno na knjige i teoriju, već će biti praktičnih aktivnosti, edukativnih igara, rekreacije i kulture i više fizičkog vaspitanja.

Direktorica za obrazovanje u Opštini Priština, Jehona Lushaku-Sadriu, u promotivnom videu objavljenom na Facebooku, takođe je pokazala da će učenicima biti servirana i obroci iz Centralne kuhinje.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku podelio je poruku građanima uoči početka nove školske godine, naglašavajući značaj novih reformi u obrazovanju Prištine.

On je istakao da je ovaj model cjelodnevnog učenja, koji podrazumeva obezbjeđivanje tople hrane za djecu, jedno od najvećih dostignuća i da će biti proširen i na centralnom nivou.

Ministarstvo obrazovanja za ovu godinu odlučilo je da subvencioniše roditelje za kupovinu knjiga. Ovu formu su kritikovale opštine i opozicija. Ministarstvo obrazovanja je u prošlosti dijelilo knjige učenicima.

Međutim, ministarica obrazovanja Arberije Nagavci je najavila da se subvencija za roditelje nastavlja.

"Za subvenciju udžbenika i školskog materijala prijavilo se ukupno 203.407 roditelja ili zakonskih staratelja. U međuvremenu, subvencionisano je ukupno 201.120 aplikanata. Proces prenosa sredstava je u toku, a platforma za prijavu ostaje otvorena“, napisala je ona u subotu.

Ministarstvo obrazovanja naišlo je na kritike zbog odluke da sami roditelji subvencionišu kupovinu knjiga.

Direktorica obrazovanja u opštini Priština Jehona Lushaku-Sadriu ocijenila je da sadašnji oblik subvencije zbunjuje roditelje.

Predsjednik AAK Ramush Haradinaj kritikovao je izvršnu vlast u vezi sa tretmanom nastavnika u nedjelju.

Haradinaj je na Facebooku napisao da ova školska godina počinje loše, pošto su, prema njegovim riječima, učenici suočeni sa teškim uslovima učenja, a nastavnici sa nedostojnim platama.