Nedjelju dana od isteka roka za konverziju vozačkih dozvola iz srpskih u kosovske, policija je izrekla dvije kazne za vozače sa nevažećim ispravama na koje su naišli. Poznavaoci bezbjednosti kažu da tako nizak broj kazni svjedoči o svijesti građana na sjeveru o potrebi da budu opremljeni važećim dokumentima.

Otprilike nedjelju dana, otkako je istekao rok za zamjenu nelegalnih vozačkih dozvola u vozačke dozvole Kosova, policija je izrekla dve kazne srpskim građanima koji su zatečeni da voze automobile sa nevažećim ispravama.

Zamjenik direktora policije u sjevernom regionu, Veton Elshani, rekao je da policija nastavlja provjere kako bi obezbjedila poštovanje mjere.

„Od isteka roka za podnošenje zahtjeva za konverziju vozačkih dozvola iz nelegalnih u RKS, izrekli smo samo dvije kazne za lica koja nisu imala važeću vozačku dozvolu. Smatramo da je proces konverzije vozačke dozvole, dozvoljen odlukom ministra unutrašnjih poslova, uspješno završen“, naveo je Elshani.

Ocjenjujući kao nizak ovaj broj izrečenih kazni, Arben Dashevci, stručnjak za bezbjednosna pitanja, kaže da ova činjenica govori o svijesti srpskih građana na severu o potrebi zamjene vozačkih dozvola.

„Republika Kosovo ili organ javne bezbjednosti je demokratski policajac, koji je uvijek sledio meku politiku, uzimajući u obzir osjetljivost koja je bila preko rijeke Ibar… Građani u četiri opštine su veoma svijesni, znaju saobraćajna i bezbjednosna pravila, a ove dvije kazne pokazuju da svijest postoji“, naveo je Dashevci.

Ukupno se 6.509 Srba prijavilo za zamjenu vozačkih dozvola koje su izdale srpske strukture u kosovske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova odlučilo je od 9. maja ove godine da dozvoli Srbima zamjenu dozvole, bez potrebe za ponovnim testiranjem.

Odluku Vlade i Ministarstva da Srbima obezbjede olakšice za kosovske vozačke dozvole pozdravile su SAD, Velika Britanija, Njemačka i Italija.

Izvor: Koha/Kossev