Stručnjaci za bezbjednost

Otvaranje mosta na Ibru bez prethodne konsultacije sa saveznicima ugrožava međunarodne odnose i rizikuje da se vrati stanje u 2004. godinu tako što bi Kfor potpuno zabarikadirao most, smatra stručnjak za bezbjednost Fatmir Çollaku, dok njegov kolega Nuredin Ibishi smatra da otvaranje mosta ne bi dovelo do eskalacije situacije, ali da ne bi trebalo da bude učinjeno bez konsultacija sa međunarodnim saveznicima Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

"Opasna je avantura otvarati most bez saglasnosti i dogovora sa međunarodnim prijateljima, mora postojati dogovor sa SAD i Nato, jer je u suprotnom kontraproduktivno jednostrano otvarati most. Mora postojati koordinacija i saradnja sa našim međunarodnim prijateljima, posebno sa SAD i Nato. Nema nikakve opasnosti, ali ima koraka unazad jer Kfor može vrlo lako, za vrlo kratko vrijeme od sat-dva, da ga zabarikadira ili blokira most oklopnim kolima ili bodljikavom žicom i vraćamo se 15 godina unazad", navodi.

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi misli drugačije. On smatra da otvaranje mosta ne nosi sa sobom rizik od eskalacije situacije.

Prema njegovim riječima, institucionalni lideri treba da donose odluke u saradnji sa međunarodnom zajednicom.

"Mislim da će taj status vjerovatno biti prekinut i most će biti otvoren, nema rizika od eskalacije situacije, ali lideri ne bi trebalo da donose jednostranu odluku, već uvijek u saradnji sa strateškim partnerima. Iz SAD je upozoreno da će proći kroz briselske sastanke, kao Briselski sporazum, koji je 2017. godine imao formu sa akcionim planom, ali mislim da ni to neće doneti rezultate. U svakom slučaju, naše rukovodstvo mora da sprovede ove prijedloge ili uputstva naših partnera jer jednostrane odluke mogu dovesti do situacije, zbog regionalnih tenzija, dovoljno je da negde zaiskri i mogućnost sukoba će se širiti u lančanom obliku, te stoga treba da vode računa da imaju zajedničko delovanje sa međunarodnom zajednicom prisutnom na Kosovu", rekao je Ibishi.

Smatra opasnim to da Kosovo ne sarađuje sa SAD i drugim saveznicima jer, kako ukazuje, izgleda da je Srbija mnogo lobirala po pokretanju tog pitanja uprkos tome što povezuje zajednice na obe strane.

"To bi integrisalo kako tvrde naši zvanični, ali srpske tendencije su da se sjever od juga odvoji da postane deskriptivan sistem djelovanja. Srpsko rukovodstvo dospelo je u centar odluke da stvori mišljenje da može da postoji veliki rizik i mislim da je mnogo bolje da otvaranje ide u koordinaciji i zajedničkom delovanju sa međunarodnom zajednicom, a ne da se preduzima nekoordinisano jednostrano djelovanje koje bi moglo da ima posljedice", navodi.

Dodaje da su to na opipljiv način sugerisali međunarodni saveznici Kosova, ali i posljednja posjeta gospodina Burnsa.

Tokom nedjelje, premijer Albin Kurti rekao je da se za otvaranje mosta u Mitrovici obavljaju sve neophodne konsultacije, kao što je obrada preliminarnog nacrta za fizičku stabilnost mosta i pripreme za prilagođavanje izgleda i čišćenja okoline.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online