Subvencije za udbženike bez problema

Ministrica obrazovanja Arberi Nagavci izjavila je da je sve spremno za početak nove školske godine 2. septembra, a da se za subvencije udbženika i školskog materijala do sada prijavilo 203.407 roditelja.

"U ponedjeljak, 2. septembra, počinje nova školska 2024/2025. Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija u koordinaciji sa opštinama izvršilo je neophodne pripreme za početak nove školske godine“, navela je Nagavci na svom Facebook nalogu.

Ona je navela da se za subvenciju udžbenika i školskog materijala prijavilo ukupno 203.407 roditelja ili zakonskih staratelja.

"U međuvremenu, subvencionisano je ukupno 201.120 aplikanata. Proces prenosa sredstava je u toku, a platforma za prijavu ostaje otvorena. Svaki slučaj upućen na broj telefona i na mejl adresu libri@rks-gov.net je tretiran sa prioritetom i pružena je neophodna pomoć za primenu i korist ovih alata, međutim, kao ministrica, nismo dobili bilo kakve žalbe opština u vezi sa ovim procesom“, navela je Nagavci.

Ona je podsjetila da je 14. avgusta otvorena aplikacija za subvenciju udžbenicima i školskim materijalom na platformi e-Kosova otvorena 14. avgustra i da je procedura ove godine bila mnogo lakša.

"Na vrijeme smo podijelili katalog udžbenika opštinama i opštinske uprave za obrazovanje su već donjele spisak odobrenih udžbenika. Ovu listu smo objavili i na sajtu MESTI, a takođe smo tražili od opština da spiskove udžbenika objave“, dodala je Nagavci.

Naglasila je da je resorno ministarstvo u okviru priprema za novu školsku godinu objavili i Administrativno uputstvo za kalendar školske 2024-2025.

"Zahvaljujem se svim nastavnicima koji neumorno rade na razvoju novih generacija, na njihovoj posvećenosti u učionici, posvećenosti učenicima, njihovoj strasti prema nastavi. Želim vam uspješnu školsku godinu i mnogo uspjeha!“, poručila je Nagavci.