Poslanica LDK

Poslanica LDK Hikmete Bajrami reagovala je na jučerašnju akciju Policije Kosova, navevši da premijer Albin Kurti nije u pravu i da akcije koje poduzima ne šire suverenitet Vlade Kosova na sjever.

"Za tri i po godine Kurti, nemajući ni jedan rezultat u ekonomiji, pravosuđu, obrazovanju i zdravstvu, stvara situaciju na sjeveru, okrećući gotovo sve saveznike protiv nas. Ove akcije su više puta osuđivali naši međunarodni partneri, izolovali su nas, stavili pod sankcije i minimizirali podršku za koju je Kosovo toliko radilo. Danas je Vlada Kosova, a samim tim i Kosovo, ostalo bez saveznika“, napisala je ona.

Dodala je da se Kurti ovim akcijama "predstavlja kao patriota, dajući Srbiji i Vučiću šansu da izvuku korist od toga".

"Rehabilitovao je imidž Srbije i jačao njene vojne kapacitete. Nedavni sporazum Srbije i Francuske za kupovinu borbenih aviona vrednih 2,8 milijardi eura direktna je posledica neodgovornog ponašanja naše vlade. Dovoljno je pogledati ovaj sporazum da shvatimo gdje je Srbija danas, a gdje Kosovo. Ovo nije samo diplomatski neuspjeh, to je strateška katastrofa. Istina, ma koliko bila gorka i nepopularna, mora se reći naglas: Kurti vodi Kosovo na opasan put i ne radi se samo o izolaciji. Danas, u vremenima krize i bezbjednosne krhkosti, jasno je više nego bilo kada da nam je potrebna koordinacija sa saveznicima, jer je Kfir odgovoran za bezbjednost u tom dijelu zemlje. Zašto je ovo tako teško razumeti? Republici je potrebno rukovodstvo koje daje prednost njenoj stabilnosti, bezbjednosti i međunarodnom položaju. Vrijeme je da obnovimo naše saveze, obnovimo diplomatske odnose i osiguramo da Kosovo ostane poštovan član međunarodne zajednice. Od toga zavisi naša budućnost i ne smemo mirovati dok ne budemo imali vladu koja interese države stavlja ispred partijskih", istakla je poslanica LDK na Facebooku.

Izvor: Kosovo Online