Njeni glasovi se neće vratiti LDK-u

Eugen Cakolli iz Kosovskog demokratskog instituta kaže za Kosovo onlajn da ne vjeruje da će se zbog aktuelnih odnosa između Vjose Osmani i Albina Kurtija oko 300.000 glasova koje je ona osvojila na izborima 2021. godine na listi Samoopredjeljenja, na predstojećim izborima zakazanim za 9. februar 2025. godine vratiti njenoj bivšoj partiji, Demokratskom savezu Kosova.

„Bez obzira na trenutne odnose Albina Kurtija i Osmani, Osmani još nije dala bilo kakav znak kojim bi birače uputila na svoju bivšu stranku LDK. Na drugoj strani, ni LDK po mom mišljenju nije dovoljno radio da vrati glasove koje su izgubili zbog prelaska Osmani na listu Samoopredjeljenja“, kaže Cakolli.

On dodaje i da su glasovi koje je Osmani osvojila dok je bila dio liste Samoopredjeljenja bili dio atmosfere stvorene 2021. godine i da je tandem koji je stvoren između nje i Kurtija ono što je privukao taj broj glasova.

„Ljudi koji su glasali za Samoopredkeljenje bili su šira grupa od partija“, navodi Cakolli.

Prema Ustavu Kosova, kako ističe, Osmani ne treba i ne sme da podržava nijednu političku stranku jer prema ustavnom mandatu predsjednik treba da odražava jedinstvo, a ne da podržava određene partije.

„S druge strane vjerujem i da Osmani nema stvarnu moć nad biračima iako bi ona na kraju mogla da naškodi Kutijevoj podršci ukoliko bi se aktuelni sukob između nje i Kurtija nastavio javno i ukoliko bi ga naširoko pokazivale obe strane. Međutim, jedino što očekujem je da njeni stavovi o pitanjima kao što su otvaranje mosta ili odnos između vlade i administracije SAD budu teme koje bi indirektno uticale na birače, imajući u vidu da Osmani ima stav koji je u suštini odbijanje bilo kakvog suverenističkog poteza bez konsultacija i koordinacije sa partnerima“, navodi Cakolli.

Izvor: Kosovo Online