U pripravnosti smo

Ministar odbrane Albanije Piro Vengu izjavio je da ova zemlja planira da, ukoliko se za tim ukaže potreba, poveća broj svojih vojnika na Kosovu, prenosi Koha.

„To je zajednička komanda i postoji periodično sagledavanje bezbjednosne situacije. Ako bude potrebno, pridružiće se i Albanija ako bude potrebno. U pripravnosti smo, nema rezerve. To nije odlučivanje koje pripada samo Albaniji, to je kolektivno odlučivanje“, rekao je Vengu poslije sastanka sa ministrom odbrane Kosova Ejupom Maqedoncijem.

On je na konferenciji za novinare rekao da je sa Maqedoncijem razgovarao o proširenju saradnju u oblasti vojne industrije.

„Imali smo priliku da razmenimo zajedničke napore za civilne vanredne situacije. Razgovarali smo o povećanju kapaciteta. Imamo sve naoružane instrumente na raspolaganju da KBS ima pun nivo bezbjednosti. Udruživanje snaga da resursi ne gube vrijeme na pitanje civilne vojske i zajednički ulažemo“, rekao je Vengu.

On je dodao da je postignut i dogovor o povećanju kapaciteta i ulaganju u ljudske resurse.

„Nesumnjivo imate na raspolaganju sve instrumente Oružanih snaga još od akademije kao i sve instrumente, institute, tako da KBS ima ceo spektar bezbjednosti u pažnji obuke vaših snaga ili osoblja. Druga tačka oko koje smo se danas dogovorili tiče se aktivnosti u čitavom planinskom pojasu, u vezi sa deminiranjem nekih područja koja su ostala neobrađena od strane dvije oružane snage“, rekao je ministar odbrane Albanije.

Maqedonci je izjavio da Kosovo i Albanija imaju kontinuiranu saradnju u oblasti suočavanja sa svakim rizikom i prijetnjom.

„Ovdje iz zgrade Ministarstva odbrane Kosovo želim da jasno stavim do znanja svim onim akterima i snagama koji sumnjaju da mi sa Albanijom, sa albanskom vojskom, jesmo i sarađujemo, da se kontinuirano suočavamo sa svakim izazovom, sa svakom opasnošću i pretnjom koja ima za cilj da potkopa naše zajedničko nasleđe, vrijednosti i bezbjednost“, rekao je on.

Vengu je razgovarao i sa premijerom Albinom Kurtijem.

„Danas na Kosovu da razgovaramo o onim mostovima koji nas povezuju, i o drugim koje treba da dodamo našem zajedničkom putu. Na veoma otvorenom i prijateljskom sastanku sa premijerom Albinom Kurtijem, akcenat smo stavili na jačanje saradnje u oblasti odbrane, regionalne stabilnosti i neophodnu interakciju sa našim saveznicima za konsolidaciju međunarodnog subjektiviteta Kosova“, napisao je Vengu na Instagramu.

U saopštenju kabineta premijera navedeno je da je Kurti tokom sastanka sa Venguom istakao zajedničku potrebu saradnje u oblasti odbrane.

Izvor: Kosovo Online/Koha