Ocjena analitičara

Politički analitičari ocjenjuju da kosovska vlada treba da bude strateška i da ne preduzima nekoordinisane akcije, dok brojne posjete međunarodnih stručnjaka Kosovu vide kao „ukor“ zbog nedavnih postupaka Vlade, prenosi RTK.

Univerzitetski profesor Dritero Arifi izjavio je za Radio Kosovo da sve posjete stranih lica kao nalog imaju da Kosovo sprovodi do sada postignute sporazume u dijalogu.

„Zapad zahtjeva da Kosovo održi riječ o onome što je Kosovo obećalo tokom Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa. Ovo je glavni zahtjev, vjerujem da nema drugog zahtjeva koji bi umirio Kosovo iznutra i spolja“, naglasio je Arifi.

Politički analitičar Fidan Ukaj smatra da su nedavne posjete međunarodnih predstavnika promjenile pristup Vlade o pitanju otvaranja mosta na Ibru.

„Sada imamo drugačiji pristup od premijera i drugih institucija, ako smo ranije čuli premijera da kaže da ćemo otvoriti most, on već govori o planovima i koordinaciji i mislim da je tako nešto moralo da se uradi ranije, tako da ne bude ovakvih reakcija i ovakvih ukornih posjeta međunarodnog faktora na adresu Kosova“, naveo je Ukaj.

Arifi i Ukaj smatraju da bi Vlada Kosova trebalo da bude više strateška, jer prema njihovim riječima, Kosovo treba da bude pametnija od protivnika, u ovom slučaju Srbije.
 
Izvor: Kosovo Online/RTK1/Radio Kosovo