Predsjednik sindikata

Rrahman Jasharaj, predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja (SBASHK) u emisiji "Lajmet e fundit" (Posljednje vijesti), na RTK, govorio je o početku nove školske godine i aktivnostima Sindikata obrazovanja. On je rekao da će što se tiče SBASHK-a nova školska godina krenuti prema planiranom planu.

Jasharaj je rekao da su direktorijati obrazovanja u opštinama saopštili da je tehnički apsolutna većina škola pripremljena za novu školsku godinu, ali je dodao da je opremljenost udžbenicima i dalje pod znakom pitanja, na osnovu prošlogodišnjeg iskustva, što je, prema njegovim riječima, bilo velikih kašnjenja.

Jasharaj je rekao da će što se tiče SBASHK-a nova školska godina početi kako je planirano. On je, međutim, rekao da komunicira sa predjsednicima opštinskog i univerzitetskog nivoa i upozorio da će krajem septembra biti održan sastanak Upravnog savjeta, kao najvišeg tijela između dva kongresa SBASHK-a i biće doneta odluka šta dalje djelovati.

Da bismo izbjegli štrajkove i proteste i da bismo dali prostor dijalogu, započeli smo i opredijeljeni smo da održavamo sastanke sa svima onima koji utiču na stvaranje uslova za dijalog, izjavio je Jasharaj, dodajući da su uputili pisma svim šefovima parlamentarnih grupe političkih partija.

On je najavio da će 4. septembra imati i sastanak sa šefom parlamentarne grupe Pokreta Samoopredjeljenje, u najboljoj namjeri da utiče na pitanja koja će se rješavati kroz dijalog.

Jasharaj je upozorio da će pokrenuti inicijativu građana, ako se članstvo složi, da se prikupljaju potpisi kako bi se uputilo parlamentu da se vrati u raspravu pitanje promjene penzijskih šema za 90-te, jer su, prema njegovim riječima, učinjene promjene težak udarac za prosvetne radnike, koji ne uživaju radnu penziju.

Drugi zahtjev SBASHK-a, prema Jasharaju, biće povećanje koeficijenta za 30 posto.

On je kritikovao ministricu prosvete Nagavci zbog izbjegavanja sastanaka sa SBASHK-om od 2022. godine, što je izazvalo sve veće nezadovoljstvo prosvjetnih radnika.

Ali, prema Jasharaju, ako na zahtjeve SBASHK-a šute, onda ostaje na Upravnom vijeću, kao najvišem organu sindikata, da preduzme inicijative za dalje djelovanje, u skladu sa zakonima koji su na snazi za sindikalno djelovanje.

Vijeće roditelja, prema Jasharaju, iako se protivi štrajku, podržava zahtjeve SBASHK-a.