Strateški značaj

Pomoćnik generalnog sekretara Natoa za operacije Thomas Goffus izjavio je nakon posjete Sarajevu i Prištini da mu je cilj da ponovi dugogodišnju posvećenost Natoa miru i stabilnosti Zapadnog Balkana, regiona od strateškog značaja za Alijansu, saopštio je Kfor.

"Naša misija Kfora nastavlja da ispunjava svoju ulogu da obezbjedi sigurno i bezbjedno okruženje za sve ljude na Kosovu u skladu sa našim mandatom, na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN iz 1999. godine. Tokom prošle godine povećali smo broj trupa na Kosovu, kako bismo se, nažalost, pozabavili izazovnijim bezbjednosnim okruženjem i stalnim tenzijama", naglasio je Goffus.

Dodao je da je to još jednom pokazuje čvrstu političku posvećenost Nato saveznika i partnera trajnoj bezbjednosti širom Kosova i šireg zapadnog Balkana.

"Iako je u ovom trenutku, nažalost, neophodno, više trupa nije rješenje za dugotrajni mir i stabilnost na Kosovu. Rješenje je političko. Od suštinskog je značaja da se i Priština i Beograd konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU kako bi se riješila neriješena pitanja. Nastavljamo da apelujemo na sve strane da bez odlaganja implementiraju postojeće sporazume", poručio je pomoćnik generalnog sekretara Natoa.

Istakao je da nagle akcije mogu povećati rizik od nasilja.

"Kao što smo vidjeli, nagle i nekoordinisane akcije, posebno na sjeveru Kosova, mogu povećati rizik od nasilja, što narušava bezbjednost svih ljudi na Kosovu i povećava rizike sa kojima se suočavaju trupe Kfora. Kao što biste očekivali, ovo pojačava zabrinutost Nato saveznika i partnera za stabilnost regiona, bezbjednost Kosova i bezbjednost njihovih trupa. Vojnici Kfora ostaju marljivi i na dužnosti, uključujući i sjever Kosova, sprovode redovne patrole i pažljivo prate situaciju na terenu. Oni neumorno rade, pomažući da se situacija održi mirnom sprovođenjem mandata Kfora u UN, u svakom trenutku i nepristrasno", istakao je Goffus.

Dodao je da "njihovo prisustvo stvara prostor za koordinisano, diplomatsko i dugoročno rješavanje preostalih pitanja".

Od vitalnog je značaja imati pravovremenu i efikasnu koordinaciju sa Natom i međunarodnom zajednicom. To sam naglasio svim svojim sagovornicima danas. Ovo se odnosi na bezbroj problema uključujući most na Ibru gdje vojnici Kfofa imaju dugotrajno stalno prisustvo. Dana 29. maja 2023. godine u Zvečanu, pripadnici Natoa pretrpeli su ničim izazvane i neprihvatljive napade, pri čemu je 93 njih povređeno – neki od njih teško. To je neprihvatljivo. Očekujemo da će odgovorni za prošlogodišnje događaje u Zvečanu, kao i u Banjskoj, odgovarati. Nato je to vrlo jasno rekao i u Beogradu i u Prištini", poručio je Goffus.

Kako kaže, "nekoordinisane akcije i nerealni rokovi, zajedno sa retorikom podjela, podstiču tenzije koje ugrožavaju mir i stabilnost na Kosovu".

"U ovom kritičnom trenutku za evropsku bezbjednost, moramo osigurati da radimo zajedno, pouzdano i kredibilno. Nato će nastaviti da igra svoju ulogu. Mirna i prosperitetna budućnost regiona je moguća, ali nije zagarantovana. To zahtjeva, sa svih strana, političke odluke koje su istinski posvećene smanjenju iznenađenja i koordinaciji sa međunarodnom zajednicom. Postoji mogućnost i potreba da se preduzmu pozitivni koraci ka deeskalaciji i smanjenju pritiska, kroz konstruktivan dijalog za trajna rješenja. Ovo će koristiti svim ljudima na Kosovu i svim ljudima na Zapadnom Balkanu", zaključuje se u izjavi.

Izvor: Kosovo Online