Stručnjak za bezbjednost

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi smatra da militarizacija država Zapadnog Balkana govori o ozbiljnosti situacije i pogrešnom tumačenju da će na taj način „balansirati“ i sprečiti moguće konflikte.

„Ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka koje će se sprovesti, vjerovatno i u Hrvatskoj, povećanje trupa, personala u oružanim snagama, najavljeno je u svim zemljama, a pogotovo naoružavanje. To sve govori da je situacija vrlo ozbilja i da bi trebalo preduzeti preventivne mjere koje bi sprečile mogući konflikt. Samo balansiranje naoružavanjem ne dolazi u pravom trenutku“, naglašava Ibishi za Kosovo onlajn.

Dodaje da i zemlje zapada takvo „balansiranje“ ne vide kao dobro rješenje zbog čega su region u kratkom roku posjetili direktor CIA William Burns, ali i visoki zvaničnici Natoa.

„Same posjete na tako visokom nivou, od najače bezbjednosne agencije kao što je CIA, zatim posjete na visokom niovu koje će uslijediti, govore da će se preduzeti sve mjere da bi se sprečili mogući konflikti ili pogoršanje bezbjednosne situacije u regionu zato što takve procjene dolaze upravo iz izvještaja i procjene stanja i na globalnom i na regionalnom nivou“, ističe Ibishi.

Komentarišući militarizaciju na prostoru Zapadnog Balkana, ovaj stručnjak kaže da je riječ o trendu „prevlasti u regionu“ i da su se u tome izdvojile dvije regionalne vojne sile: Srbija i Hrvatska.

„Hvatska je već objavila da je kupila 12 ’rafala’ i da planiraju tenkove ’leopard’. Ovo naoružavaje ide u trendu prevlasti u regionu pogotovo između dvije malo veće vojne sile, između Srbije i Hrvatske“, ističe Ibishi.

Uvjeren je i da će posjeta predsjednika Francuske Emmanuela Macrona Srbiji imala za temu smirivanja tenzija između Beograda i Zagreba, ali i nabavku borbenih aviona „rafal“, ali vjeruje i da je bilo riječi o izručenju Milana Radoičića i grupe koja se dovodi u vezu sa događajima od 24. septembra prošle godine u Banjskoj.

Izvor: Kosovo Online