Poslanik AAK

Specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin izjavio je da odlazi sa Kosova pomalo zabrinut jer se nije došlo do tačke gde bi došlo do dogovora u okviru dijaloga Kosova i Srbije te da Kosovo i Srbija treba da budu spremni na kompromise i postizanje sporazuma koji za njih možda neće biti laki, a poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj smatra da ta izjava odražava tenzije u procesu dijaloga između dvije strane, prenosi Gazeta Blic.

Lekaj kaže da ova situacija pokazuje da i dalje postoje ozbiljne prepreke u postizanju sporazuma koji bi bio prihvatljiv za obe strane.

"Sarrazinova izjava u kojoj se izražava zabrinutost zbog nedostatka spremnosti na kompromis i ustupke Kosova i Srbije odražava tekuće tenzije u procesu dijaloga između dvije zemlje. Ovakva situacija pokazuje da i dalje postoje ozbiljne prepreke u postizanju sporazuma koji bi bio prihvatljiv za obe strane. Izražavanje ove zabrinutosti pokazuje da se napori da se postigne kompromis suočavaju sa otporom i rigidnim stavovima", rekao je.

Što se tiče Sarrazinovog upozorenja da će u oktobru napraviti nešto veliko, Lekaj kaže da to može da sugeriše novu inicijativu ili važan sastanak u cilju na ponovnom pokretanju dijaloga sa konkretnim prijedlozima koji mogu dovesti do napretka, koji mogu uključivati visoke diplomate i predstavnike međunarodne zajednice.

"Što se tiče plana da se uradi ’nešto veliko‘ u oktobru u Berlinu, ovo bi moglo da sugeriše novu inicijativu ili važan sastanak u cilju ponovnog pokretanja dijaloga sa novim pristupom ili sa konkretnim prijedlozima koji bi mogli da dovedu do napretka. Takav sastanak u Berlinu mogao bi da uključi visoke diplomate i predstavnike međunarodne zajednice kako bi izvršili pritisak na obe strane i pomogli da se postigne dogovor", zaključio je Lekaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic