Saradnja vitalna

Pomoćnik generalnog sekretara Natoa za operacije Thomas Goffus je u izjavi za RTK rekao da bi nekoordinisano djelovanje, posebno na sjeveru Kosova, moglo da poveća rizik od nasilja, što ugrožava bezbjednost svih građana Kosova i ugrožava trupe Kfora.

"Tokom protekle godine povećali smo broj vojnika na Kosovu, kako bismo se, nažalost, pozabavili izazovnijim bezbjednosnim okruženjem i ponovnim izbijanjem tenzija. Ovo još jednom pokazuje brzu posvećenost Nato saveznika i partnera održavanju bezbjednosti duž Kosova i Balkana uopšte", rekao je Goffus.

Kako kaže, dodavanje vojnih trupa, koje je trenutno neophodno, nije rješenje za dugoročni mir na Kosovu, već je rješenje političko.

"Od suštinske je važnosti da i Kosovo i Srbija budu konstruktivno uključeni u dijalog uz posredovanje EU kako bi se riješila preostala pitanja. Nastavljamo da pozivamo sve strane da bez odlaganja implementiraju postignute sporazume. Kao što smo vidjeli, iznenadne i nekoordinisane akcije, posebno na sjeveru Kosova, mogu povećati rizik od nasilja, koje ugrožavaju bezbjednost svih ljudi na Kosovu i ugrožavaju trupe Kfora“, rekao je.

Guffus je dodao da to povećava zabrinutost Natoa i partnera za stabilnost regiona i Kosova i bezbjednost njegovih trupa. Kazao je da vojnici Kfora ostaju privrženi svojim dužnostima, posebno na sjeveru Kosova, uz redovne patrole i pomno praćenje situacije na terenu.

"Oni rade bez prestanka da bi situacija bila mirna, sprovodeći mandat UN. To sam rekao svima sa kojima sam razgovarao, da je važno imati koordinaciju sa Natoom o nizu pitanja, uključujući i most na Ibru", kazao je Goffus.

Izvor: Kosovo online/RTK