Zajednički put ka EU

Specijalni predstavnik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin izjavio je juče, na kraju posjete Kosovu, da Kosovo i Srbija treba da budu spremni na kompromise i postizanje sporazuma koji za njih možda neće biti laki, preneo je Reporteri.

Sarrazin je na pres konferenciji na prištinskom aerodromu najavio da će u susret sastanku u okviru Berlinskog procesa u oktobru biti još njegovih posjeta regionu.

"Želimo da napravimo nešto veće u oktobru i narednih nedjelja ću biti u cijelom regionu, poslije Kosova, da pripremim konkretne rezultate za građane na Zapadnom Balkanu, kako bismo zajedno krenuli napred i imali konkretne rezultate. Za to nam je potreban kompromis, a ponekad i volja za ustupcima kako bi se dogovorili politički sporazumi koji možda neće biti laki za Srbiju ili Kosovo", rekao je Sarrazin.

Dodao je da "odlazi pomalo zabrinut" što se još nije stiglo do te tačke.

"Odlazim pomalo zabrinut što nismo stigli do te tačke. Ako ne postignemo bolje rezultate da krenemo ka samitu 14. oktobra, brinem da nećemo ostvariti cilj - da damo snažan signal da su regionalna saradnja, zajedničko regionalno tržište i Berlinski proces format koji uspjeva da donese konkretne rezultate građanima", rekao je Sarrazin.

Kako je rekao, od svih u regionu će tražiti da omoguće "u ime volje za kompromisom, da se postignu rezultati za slobodan protok robe, ljudi, trgovine širom regiona, na zajedničkom putu ka EU".

 Izvor: Kosovo Online/Reporteri