Nepotrebno!

Bivši glavni inspektor Kosovske obavještajne agencije Shkelzen Sopjani izjavio je da nije bilo neophodno prisustvo ministara prilikom otvaranja Pošte Kosova u Sjevernoj Mitrovici, prenosi ABC news.

„Vidjeli smo populističku retoriku. Nije razumno da otvaranju ovih ekspozitura prisustvuju dva ministra. Prisustvo ovih ministara nagovještava da se sjever tretira na poseban način. Nema potrebe za učešćem ministara da bi se otvorila pošta“, rekao je on.

On je govorio i o mostu na Ibru.

„Problem sa mostom je u populističkoj retorici i poznato je da to podstiče tenzije. Preduzete su vanredne radnje”, rekao je Sopjani.

On tvrdi da su međunarodni predstavnici tokom posjete Kosovu pokazali ozbiljnu zabrinutost, te da su Kurtijevi postupci “zabrinuli su međunarodnu zajednicu”.

Govoreći o posjeti francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Srbiji, Sopjani je istakao da je riječ o važnoj posjeti i da očekuje da će biti riječi o ZSO.

„Nabavka aviona iz Srbije nije problem samo za Kosovo, već i za region. Srbija je zemlja koja ne teži miru. Vidjeli smo da je to često izazivalo tenzije, kao i sa Bošnjacima i Albancima. Dakle, ceo region se na neki način osjeća ugroženim kada se Srbija naoružava. Vidjeli smo da je Kina najveći investitor u Srbiji“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, naoružavanje Beograda nije dobra vijest za Zapadni Balkan.

Sopjani je prokomentarisao i posjetu Tomasa Gofusa i Manuela Zaracina Kosovu, ističući da su Kurtijeve jednostrane akcije izazvale zabrinutost i da vladajući akteri moraju biti veoma oprezni sa radnjama koje preduzimaju.

“Oni moraju da shvate da se zbog glasova mogu preduzeti radnje koje mogu izazvati tenzije“, zaključio je Sopjani.
 
Izvor: Kosovo Online/ABC news