Trebalo da se desi ranije

Ekonomista Safet Gërxhaliu, komentarišući odluku Vlade Kosova da poveća minimalnu zaradu, kazao je da takvu odluku često prate izbori, lokalni ili centralni, ali i da je povećanje minimalne zarade odgovarajuće u socijalnom i ekonomskom kontekstu, prenosi Front onlajn.

"Prije svega, treba shvatiti da je povećanje plata uvijek prethodnica izbora, bilo na lokalnom, bilo na centralnom nivou, drugo, smatram da je ciljno povećanje minimalne zarade, s obzirom na socijalnu i ekonomsku situaciju, ali ova odluka je malo kasnila", rekao je Gërxhaliu.

Prema njegovim riječima, ta odluka je trebalo da se desi ranije i da više odgovara inflaciji i krizi koja je zahvatila društvo.

Gërxhaliu naglašava da su zahtjevi sindikata bili veći i da je problem nedostatak istinskog javno-privatnog dijaloga.

Povećanje vidi kao pozitivan korak koji može uticati na rast potrošnje i društveno-ekonomske efekte, smatra ga neophodnom, ali ne i dovoljnom mjerom.

"Druga istina je da je izostao istinski javno-privatni dijalog i da se čuje i glas privatnog sektora, ali mi smo tu gdje smo gdje su negativni efekti inflacije definitivno ostavili traga i ovo je vrijeme kada treba da budemo što bliže građanima i da pomognemo u ovoj situaciji stvorenoj efektima poskupljenja i uvezene inflacije jer se zaista ne može živjeti sa minimalcem kao što je bilo do sada", rekao je.

Izvor: Kosovo online/Front online