O izjavi Macrona

Premijer Albin Kurti izjavio je danas, komentarišući izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da je Pariz zabrinut zbog jednostranih poteza Kosova, da kosovska vlada primjenjuje zakone i nastoji da osigura javni red, mir i bezbjednost za sve građane Kosova bez razlike.

Kurti je naglasio da Kosovo takođe želi blisku saradnju sa međunarodnom zajednicom, uključujući i Francusku, koju, ističe, smatra veoma važnim prijateljem, saveznikom i partnerskom zemljom.

"Mi vladamo zakonom, javnim redom, u isto vrijeme zalažemo se za mir i bezbjednost za sve građane bez razlike. U tom aspektu želimo i blisku saradnju i međunarodnu podršku, uključujući tu, naravno, Francusku, koju smatramo prijateljem, saveznikom i veoma važnim partnerom u EU i NATO-u", rekao je Kurti.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron poručio je sinoć da je Pariz zabrinut zbog jednostranih poteza Kosova koji, kako je istakao, ne šalju dobar znak, dodajući da će njegova zemlja i dalje pažljivo pratiti uslove u kojima žive Srbi na Kosovu i da ostaje privržena formiranju ZSO.

Macron je, u zajedničkom obraćanju sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, naveo je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine sastavni dio procesa približavanja Evropskoj uniji, o čemu se mnogo razgovaralo u više glavnih gradova Evrope.

Ukazao je da to pitanje neće biti rješeno bez kompromisa sa obje strane i ako ne bude političke hrabrosti da se postigne rješenje.