Zatvaranje arhiva

Premijer Albin Kurti je, nakon odavanja počasti kod spomenika posvećenog osobama prisilno nestalim tokom rata, izjavio da Srbija nema volje da riješi pitanje nestalih osoba.

"Velika većina ekshumiranih, pronađena je u prvim mjesecima nakon pada Miloševića, a zatim nije bilo volje u Srbiji za dalja iskopavanja. Na Kosovu smo obavili 2.800 iskopavanja za 25 godina slobode. S druge strane, u Srbiji postoji samo ovih pet masovnih grobnica“, rekao je on.

Kurti je zatim apelovao na međunarodnu zajednicu da obrati pažnju na odluku o zatvaranju arhiva "37. brigade“, koja je poznata kao jedan od glavnih izvršilaca zločina u Drenici i šire.

"Ove godine se navršava 20 godina otkako je Veljko Odalović na čelu Komisije za nestala lica u Srbiji, a on je bio glavni Miloševićev čovek tokom rata na Kosovu. Zamislite, onaj ko bi trebalo da bude na optuženičkoj klupi, kome bi trebalo da se sudi i da bude pravedno kažnjen, danas vodi komisiju za nestale osobe u Srbiji. Kao da to nije dovoljno, 2014. godine, prije 10 godina, arhiva ‘37. motorizovane brigade’ jugoslovenske vojske klasifikovana je odlukom u Srbiji, što znači da neće biti otvorena do 2044. godine. Da li treba da čekamo još 20 godina da se ta arhiva otvori?“, upitao je Kurti.

Premijer je pomenuo radove koje sprovodi Vladina komisija za nestale osobe na Kosovu i dodao da bi, kada bi srpske institucije radile isto, proces bio mnogo lakši.

"Ovog trenutka se vrše procjenjena iskopavanja na 13 lokacija na Kosovu. Anksioznost porodica je velika, njihova tuga duboka, ali njihova izdržljivost je snažna, i dugujemo im da, sa svim našim znanjem, mogućnostima i sposobnostima, učinimo sve da rasvetlimo sudbinu nestalih“, izjavio je.