Priznanje krivice

Osnovni sud u Prištini osudio je na pet meseci zatvora optuženog S.Z., nakon što se izjasnio krivim za objavljivanje snimka na društvenim mrežama, na kojem je vrijeđao logo OVK i albanske majke.

Presudu protiv njega objavio je juče sudija na slučaju Kushtrim Shyti, prenosi Zakletva za pravdu.

Prema presudi, vrijeme provedeno u pritvoru od 22.07.2024. godine biće uračunato u kaznu zatvora, dok će mjera pritvora biti nastavljena od danas do pravosnažnosti ove presude, ali ne duže od vremena izrečene kazne.

Takođe, sud je optuženom S.Z. izrekao i dopunsku kaznu – protjerivanje sa teritorije  Kosova u trajanju od pet godina, ali se u trajanje ove kazne ne uračunava vrijeme provedeno u zatvoru.

Pored toga, optuženi je u obavezi da plati troškove postupka i to na ime sudske takse u iznosu od 100 eura, kao i odštetni fond za žrtve krivičnih djela u iznosu od 100 eura.

U ovom krivičnom predmetu nije bilo imovinsko-pravnog zahtjeva. Stranke nezadovoljne ovom odlukom imaju pravo žalbe preko ovog suda Apelacionom sudu.

Nakon što je sudija završio sa objavljivanjem presude, branilac optuženog S.Z., advokat Shyqyri Syla, pitao je sudiju da li se izrečena zatvorska kazna može zamjeniti novčanom kaznom, ali sudija Šiti to nije dozvolio.

Optuženi S. Z. izjasnio se krivim na prvom zasjedanju u četvrtak u Osnovnom sudu u Prištini prema optužbi da je na društvenim mrežama objavio snimak na kome su vređani logo OVK i albanske majke.

"Osećam se krivim i odmah sam prihvatio svoju krivicu, nije namerno, nije trebalo ovako, ali se desilo kako se desilo i na kraju se kajem zbog toga“, rekao je optuženi.

Optuženi je takvu izjavu dao nakon čitanja optužnice od strane specijalnog tužioca Fikrije Krasniqi-Fejzullahu, prenosi Zakletva za pravdu.

Priznanju krivice optuženog nisu se usprotivili ni tužilac Krasniqi-Fejzullahu, ni njegov branilac, advokat Syla, koji je predložio sudu da odobri priznanje krivice.

"S obzirom na činjenicu da je okrivljeni priznao krivicu od početka ovog krivičnog postupka i da je stalno imao stručnu zaštitu i mogućnost da se sa njim konsultuje s jedne strane, a sa druge strane, ovo priznanje krivice je i u skladu sa ostalim dokaznim materijalima koji se nalaze u spisima predmeta, Tužilaštvo smatra da bi sud trebalo da donese odluku o priznanju krivice jer je to dobrovoljno i bez pritiska”, rekla je Krasniqi-Fejzullahu.

Čak je i advokat Syla rekao da je njegov klijent priznao krivicu svojom voljom, bez pritisaka, obećanja ili nagovaranja, tražeći da sud odobri takvo izjašnjavanje.

Zatim je sudija Kushtrim Shiti donio odluku kojom je odobreno priznanje krivice od strane optuženog, pošto su, prema njegovim riječima, ispunjeni zakonski uslovi za takvo priznanje.

Što se tiče izricanja krivične sankcije, advokat Syla je zatražio od suda da prilikom određivanja visine kazne uzme u obzir niz olakšavajućih okolnosti, predlažući da se njegovom klijentu izrekne novčana ili zatvorska kazna, koju će zameniti novčanom kaznom, kojom će, prema njegovim riječima, u potpunosti biti ostvarena svrha kazne.

Kao olakšavajuću okolnost, advokat Syla je naveo činjenicu da je njegov klijent mlad, prvi put da se susreće sa zakonom, pokajao se i obećao da takve radnje neće ponavljati ubuduće.

Takođe je predložio sudu da se njegovom branjeniku ukine mjera pritvora, s obzirom na to da su prestali razlozi zbog kojih je ova mjera određena i nastavljena.

S druge strane, tužilac Krasniqi-Fejzullahu je rekla da je pored olakšavajućih okolnosti koje, prema njenim riječima, postoje u ovom slučaju, tražila od suda da uzme u obzir i otežavajuće okolnosti, ističući da je, nažalost, vrsta ovog krivičnog djela takođe postao fenomen zbog činjenice da ovi postupci utiču i na iritaciju međuetničkih odnosa na Kosovu.

Inače, Specijalno tužilaštvo je 16. avgusta 2024. godine podiglo optužnicu protiv S.Z., koji se tereti za namerno izazivanje, javno širenje mržnje, razdora i netrpeljivosti među nacionalnim grupama.

Prema navodima u optužnici, on je ove radnje izvršio 26. jula 2024. godine u Dečanima, dok je vozio svoj automobil "Polo“ i iz svog automobila napravio video snimak automobila ispred sebe, koji je na poleđini imao amblem OVK, a zatim mu se ista osoba obratila pogrdnim riječima na srpskom jeziku  i psovkama.

U optužnici se navodi da je ovaj video snimak objavio na svom nalogu na društvenoj mreži "Tik-Tok“.

Ovim radnjama Zlatković je optužen da je počinio krivično djelo "Izazivanje razdora i netrpeljivosti“, iz člana 141. stav 1. Krivičnog zakonika Kosova, za koje je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina.