Uticaj na povećanje profita

Premijer Albin Kurti izjavio je da je u odnosu na prije tri godine zaposlenost na Kosovu povećana za 20 odsto, prenosi Koha.

On je, na ceremoniji potpisivanja ugovora sa korisnicima Programa uravnoteženog regionalnog razvoja, izjavio da je Vlada Kosova posvećena podršci privatnom sektoru, koji je opisao kao važan faktor zapošljavanja i ekonomskog rasta.

„Naša vlada je posvećena podršci privatnom sektoru, koji je važan faktor zapošljavanja i privrednog rasta u našoj zemlji. U odnosu na 2021. godinu, sada kada govorimo o 2024. godini, bruto domaći proizvod je za jednu trećinu veći. Godišnji državni budžet veći je za 35 odsto. Ovo se naravno pretočilo u povećanje zaposlenosti, gdje je u poređenju sa prije tri godine, zaposlenost na Kosovu porasla za 20 procenata, uključujući udvostručenje zaposlenih mladih ljudi. To je nesumnjivo uticalo i na povećanje profita i širenje aktivnosti privatnog sektora“, rekao je Kurti.

On je istakao da je od 2021. do 2024. godine Programom uravnoteženog regionalnog razvoja podržan 901 projekat.

Prema Anketi o radnoj snazi za treći kvartal 2023. godine, blizu 700.000 radno sposobnih građana na Kosovu niti je u radnom odnosu, niti traži posao, od čega je više od 100.000 mladih.

Prema tim podacima, procenat nezaposlenih građana na Kosovu je oko 60 odsto.

Rezultati pokazuju da je oko dvije trećine stanovništva na Kosovu, 1.180.450 ljudi, radno sposobno, pri čemu je 697.191 građana bez posla, dok je zaposlenih 432.040.

Bivši ministar finansija Kosova Haki Shatri kazao je tada da vlast pokušava da obmane građane i predstavi lažne rezultate ukazujući da je stvarni broj zaposlenih na Kosovu 370.000.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore