Ispunjava sve standarde

Premijer Albin Kurti sastao se juče sa članovima danske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, kojima je zahvalio na angažovanju u tom tijelu. Poručio je da Kosovo ispunjava sve standarde i da zaslužuje punopravno članstvo u Savjetu Evrope.

Kurti je naveo da angažovanje danskih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i zalaganje i podrška Kosovu, odražavaju odlične odnose između Kosova i Danske i zajedničke vrijednosti, saopšteno je iz vlade.

Podsjetio na glasanje većine predstavnika Danske (četiri od pet), ali i ukupnog broja poslanika u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope – sa 82 odsto glasova za – u aprilu ove godine, preporučivši da Komitet ministara poziva Kosovo da postane punopravni član organizacije.

Premijer je istakao da je ta preporuka istorijski, važan momenat, koji odražava usklađivanje Kosova sa standardima i principima Savjeta Evrope.

"Demokratija, vladavina prava i ljudska prava su tri glavna stuba Savjeta Evrope u kojima je Kosovo napravilo veliki napredak u regionu i ima napredan pravni okvir sa proširenim pravima za manjinske zajednice", naglasio je Kurti.

Delegaciju iz Danske je upoznao sa rezultatima u procesu unapređenja demokratije i ekonomskog razvoja i istakao da će članstvo u Savjetu Evrope koristiti svim građanima, a posebno nevećinskim zajednicama koje imaju koristi od pristupa Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Podvukao je uspjeh Kosova u demokratiji i ekonomiji uprkos, kako je rekao, "destabilizujućim i agresivnim naporima proruske Srbije".

"Kosovo zaslužuje punopravno članstvo u Savjetu Evrope, pošto je u potpunosti ispunilo standarde, kriterijume, uslove i preduslove neophodne za punopravno članstvo u ovoj organizaciji", poručio je Kurti.

Govoreći o dobrim bilateralnim odnosima Kosova i Danske, zahvalio je poslanicima na kontinuiranom doprinosu te zemlje u oslobađanju i razvoju Kosova, ističući jasnu orijentaciju Kosova ka članstvu u Nato i Evropskoj uniji.

Izvor: Kosovo Online