Ukraćena mogućnost priprema

Predsjednik Privredne komore Kosova Ljuljzim Rafuna izjavio je da privrednici nisu konsultovani o odluci Vlade Kosova da poveća minimalnu zaradu na 350 eura, te da im je uskraćena mogućnost da se pripreme na nove okolnosti.

Rafuna ukazuje da je odluka o povećanju minimalca na 350 eura izazvala konfuziju među privrednicima.

On je upozorio da nedavne odluke, poput oslobađanja od poreza i povećanja minimalne zarade, izazivaju pravnu nesigurnost za privrednike.

"Svaka odluka koja se donese najbolje se sprovodi ako je doneta na transparentan način. Imamo primjedbu na način na koji se donose odluke, zakoni... Juče imate povećanje zarade na 250 eura, oslobađanje od poreza. Jutros vidite odluku da se ide na 350, sutra nismo sigurni šta će se desiti, postoji pravna nesigurnost među preduzećima koja odluka i koji zakoni će se mijenjati bez konsultacija sa privatnim sektorom", rekao je Rafuna za Dukađini.

Naveo je da privrednici nisu protiv povećanja minimalne zarade, ali da su potrebne konsultacije i prethodna priprema da bi se prelazak na nove uslove poslovanja olakšao.

"Preduzeća ne rade sa ad hok planovima, oni rade sa planovima koji traju od pet godina ili 10 godina kako je u razvijenim zemljama. Početkom godine sjednu sa privatnim sektorom i odlučuju koji će porez u kom periodu stupiti na snagu da ne bi uticao na poslovanje. Biznis nije protiv povećanja minimalne zarade, ali traži konsultacije i pripreme ako treba da se što pomogne biznisu da prođe fazu tranzicije", pojašnjava Rafuna.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini