Nezavisni poslanik

Nezavisni poslanik Fatmir Humolli kaže da bi Vlada Kosova trebalo da otvori most na Ibru, međutim, to bi trebalo da se "obavi na taktički način koji ne podrazumeva emocionalni pritisak", piše Gazeta blic.

Humolli smatra da je Vlada na čijem je čelu Albin Kurti, oslabila Kosovo, jer je stvorila unutrašnje sukobe time što nije pomogla privredi zemlje.

"Kontradikcije unutar Nato su bile velike prije, tokom i poslije rata na Kosovu kada se radilo o albanskom pitanju uopšte. Političko-vojni rat na Kosovu stvorio je prilike da naši prijatelji unutar Natoa budu moćniji protiv svojih prijatelja u Srbiji. Srbi su itekako svijesni ovih kontradiktornosti jer imaju institucije koje pomažu srpskoj političkoj klasi da maksimalno iskoristi svaku priliku i predstavi se kao žrtve. Oni su obučeni da se ponašaju kao umjetnici u ulogama koje ih uče institucije. Oružana borba, marš za Mitrovicu i martovski protest 2004. zapečatili su da Kosovo ne može biti dio Srbije. Naše institucije nisu bile na pravom nivou da sagledaju situaciju na pravi način i bilo je neophodno da se žrtvujemo kako bismo proces pogurali ka pravdi. Rusija i saveznici Srbije u Natou su u koordinaciji u interesu srpskoslovenskog šovinizma", rekao je Humolli.

Dodao je da nije iznenađenje što su Rusi i Macron poslije posjete američkog diplomate otišli u Beograd.

"Vlast treba da otvori most, ali taktička akcija njegovog otvaranja ne treba da bude rezultat emotivnog pritiska, već političke potrebe da se Rusija i saveznici Srbije uklone sa Kosova ili da se zadrže na granici sa Kosovom, a ne unutar nje. Vlada je do sada slabila Kosovo stvarajući unutrašnje sukobe i ne pomažući jačanju ekonomske i finansijske snage zemlje. Vlada je pod uticajem specijalnog rata koji Srbija vodi na Kosovu, pogađajući najkreativnije vrednosti zemlje", kazao je Humolli.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic