Fundamentalni problemi

Kosovo trenutno ne uspjeva da obezbjedi strateški i sistematski pristup u borbi protiv korupcije, navodi se u izvještaju Kosovskog instituta za pravosuđe, prenosi Koha ditore.

Kako se ističe u dokumentu pod nazivom „Izvještaj civilnog društva o primjeni poglavlja II (Preventivne mjere) i poglavlja V (Povraćaj imovine) Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije na Kosovu“, još nije postignuto da Kosovo ima strategiju protiv korupcije.

Zamjenik izvršnog direktora Kosovskog instituta za pravosuđe (IKD) Betim Musliu izjavio je u srijedu da uprkos promjeni vlada, Kosovo nema strategiju od 2019. godine.

Musliu je naglasio da i pored toga što je aktuelna vlada obećala borbu protiv korupcije, nije uspjela ni da formalno odobri najosnovniji dokument za borbu protiv korupcije.

"Nažalost, ni danas Kosovo još uvijek nema državnu strategiju protiv korupcije, od 2019. godine. Prema izvještaju IKD objavljenom u januaru ove godine, nacrt državne strategije protiv korupcije ima fundamentalne probleme u vezi sa osnovnim konceptima vladavine prava. Iako imamo vladu koja je na vlast došla sa sloganom 'Pravda i zapošljavanje', a borba protiv korupcije je bila suština predizbornih obećanja, aktuelna vlast još uvijek nije uspjela ni formalno da odobri najosnovniji dokument za borbu protiv korupcije, a to je državna strategija za borbu protiv korupcije“, rekao je Musliu.

U međuvremenu, istraživač IKD-a, Gezim Shala, ocjenio je neophodnom izmjenu zakona o javnim nabavkama, jer je on, prema njemu, samo djelimično kompatibilan sa odredbama Evropske unije. Pored toga, ovaj zakon ne sadrži odredbe koje se odnose na elektronske nabavke i izazove organa za razmatranje nabavki.

Shala je naglasio da uprkos činjenici da je široka nezavisnost zagarantovana ustavom i zakonima, pitanje transparentnosti i odgovornosti i dalje ostaje problematično i izazovno.

"U okviru mjera za sprečavanje korupcije, Konvencijom Ujedinjenih nacija protiv korupcije predviđene su odredbe koje se odnose na javne nabavke i upravljanje javnim finansijama. Što se tiče javnih nabavki, na Kosovu javni organi su dužni da poštuju odredbe zakona o javnim nabavkama. Međutim, IKD je u ovom izvještaju utvrdio da je ovaj zakon samo delimično u skladu sa odredbama Evropske unije i takođe ne sadrži odredbe koje se bave elektronskim nabavkama i izazovima tijela za razmatranje nabavki", naglasio je Shala.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore