Ministarka spoljnih poslova

Odluka Vlade Kosova da poveća minimalnu zaradu direktno se tiče 150.000 radnika koji trenutno primaju manje od 350 eura mjesečno, saopštila je ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz.

„Od oktobra ove godine, nijedan zaposleni na Kosovu, bez obzira na sektor ili mjesto rada, neće biti plaćen manje od 350 eura mjesečno za pun radni raspored. Danas smo odlukom koju smo doneli ostvarili povećanje minimalne zarade, doveli je na 350 eura i potpuno oslobodili poreza. Ova odluka direktno utiče na oko 150.000 radnika koji trenutno primaju manje od 350 eura mjesečno“, napisala je Donika Gërvalla-Schwarz na Facebooku.

Povodom povećanja minimalne zarade oglasila se i Vlada Kosova saopštenjem da će ovom odlukom biti otklonjene diskriminatorne razlike.

Kako navode u Vladi, novim povećanjem minimalna zarada biće ista za sve zaposlene, bez obzira na godine.

„Pored povećanja minimalne zarade, diskriminatorske razlike koje su postojale i ranije, gdje je minimalna zarada varirala po starosnoj grupi, gdje su zaposleni do 35 godina primali 130 eura, a stariji od 35 godina 170 eura takođe su uklonjene. Novim povećanjem minimalna zarada biće ista za sve zaposlene, bez obzira na godine“, navodi se u saopštenju.

Nova minimalna zarada određena je na nivou od dva eura po radnom satu, pri čemu za rad po redovnom rasporedu minimalna zarada iznosi 350 eura mjesečno. Ova promjena će stupiti na snagu 1. oktobra.

Izvor: Kosovo Online