Odluka Vlade Kosova

Vlada Kosova prihvatila je na današnjoj sjednici zahtjev ministarke spoljnih poslova i dijaspore Donike Gërvalle-Schwarz da se rok za registraciju dijaspore odloži do 31. decembra ove godine, prenosi Koha.

Donika Gërvalla-Schwarz je najavila da je posljednjih dana dinamika od oko 3.000 prijava dnevno, pa se odlaganje radi kako ne bi istekao rok.

"Pozivam vas danas da odobrite odlaganje roka i promjenite odluku od 17. maja 2024. godine za registraciju iseljenika iz dijaspore putem portala e-Dijaspora. Tražim odlaganje roka do 31. decembra 2024. godine iz više razloga. Podaci koji bi trebalo da proisteknu iz registracije iseljenika poslužiće institucijama zemlje, ali i samim iseljenicima za bolju organizaciju potreba i potencijala", kazala je Gërvalla-Schwarz na sjednici.

Dodala je da posljednjih dana postoji dinamika od oko 3.000 registracija dnevno te da će se truditi da tu dinamiku ne zaustave do kraja roka.

"Molim vašu podršku da se rok odloži do kraja godine i onda u zavisnosti od dinamike brojki na kraju godine ili ćemo ponovo razgovarati o daljem odlaganju ili ćemo finalizirati proces i krenuti u razmatranje rezultata", rekla je Donika Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore