Suviše smo mali!

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi ocjenio je da je otvaranje glavnog mosta na Ibru trenutno u statusu kvo, a da bi svaka akcija vlade, kako bi se izbjegle moguće napetosti, trebalo da bude koordinisana sa međunarodnim faktorima na Kosovu i strateškim partnerima.

„Sada smo između statusa kvo, između nesprovođenja i neotvaranja mosta i onoga što je Vlada Kosova navela da se to učini poslije atesta mosta i drugih mjera. Ali, vjerovatno će to biti u dosluhu ili u sporazumu sa međunarodnim faktorima, pogotovo sa našim strateškim partnerima“, izjavio je Ibishi za Kosovo onlajn.

Ibishi naglašava da bi jednostrani potezi bili pogrešni i da bi proizvele dodatne tenzije i napetosti.

„Ne možemo mi to da učinimo sami, suviše smo mali. Ne samo mi, nego i Srbija i Hrvatska u odnosu na velike sile. Može samo da proizvede da se ponovo govori o ratu i miru u ovom regionu. Zato sve mora biti u dogovoru i koordinaciji sa međunarodnim faktorom“, kazao je Ibishi.

Bez obzira što ne dovodi u pitanje razloge da most bude otvoren, ne isključuje mogućnost da je otvaranje glavnog mosta na Ibru postalo i jedno od predizbornih tema.

„Ne ulazim u političke procjene, može biti i to. Ali mostovi služe da se povezuju ljudi, zajednice, za protok vozila, robe... Nezamislivo je da se taj most konačno ne otvara zato što su svi ostali mostovi u funkciji. Međutim, vjerovatno u ovom trenutku postoji procjena da to možda treba uraditi u neko dogledno vrijeme. Prema tome, ne bih rekao da li sada neka koalicija u vlasti ili neko drugi koristi ili je kritična zbog toga, ali mislim da realno taj most treba da se otvori. Međutim, to se mora učiniti uz dogovor sa međunarodnim prisustvom na Kosovu i uz procjenu situacije kako se situacija ne bi pogoršala. Ali, i to ne sme trajati unedogled“, zaključio je Ibishi.

Izvor: Kosovo Online