Nekadašnji premijer

Nekadašnji premijer Kosova Avdullah Hoti naveo je da su za četiri godine vlade Albina Kurtija plate porasle za 6,8 eura ističući da su Kurti i Vjosa Osmani u koaliciji pretvorili Kosovo kod saveznika u bezbjednosni problem.

"Plate u javnom sektoru nisu povećane, bar nominalno da bi se zaštitile od inflacije. Nisu povećane ni penzije i druga davanja, osim jednokratnih. Ali porezi na energiju i imovinu su porasli, zajedno sa skokom cijena hrane", naveo je Hoti na Facebooku.

Kako je dodao, ekonomski razvoj je zastao u odsustvu velikih javnih investicija, kao što su regionalni putevi, elektrane na gas i železnica. Oko milijardu eura od ukupno planiranih sredstava za kapitalne investicije skoro ništa nije utrošeno, navodi i dodaje da opštinske investicije, ma koliko male, bile su otežane kašnjenjem u dodeli sredstava od strane Vlade.

"Strane investicije su svedene na potrošnju iz inostranstva uglavnom u nekretnine, pošto stranih kompanija gotovo da nema. Ovo je razumljivo pošto su Kurti i njegova koalicija sa Osmani i drugima pretvorili Kosovo u bezbjednosni problem za saveznike. Njihov pristup, zasnovan na lokalnoj političkoj agendi i bez koordinacije sa saveznicima, blokirao je agendu evropskih integracija Kosova, blokirao nova priznanja i članstvo u međunarodnim organizacijama i vratio Kosovo unazad", naveo je.

Kako je dodao, Kosovo danas saveznici ne vide "kao zemlju sa izazovima za evroatlantske integracije, već kao državu sa regionalnim bezbjednosnim izazovima", gdje treba pojačati prisustvo Kfora i koje treba da posjećuju najviši obavještajci.

Izvor: Kosovo Online