Poštovanje procedura

Opština Sjeverna Mitrovica spremna je da nakon 25 godina obnovi džamiju Ibri koja se nalazi kod mosta na Ibru, a uništena je 1999. godine. Kako za Teve 1 kažu u Opštini, u obnovu će krenuti tek nakon što Islamska zajednica Kosova podnese zahtjev.

"Čekamo, u razgovorima smo sa Islamskom zajednicom Kosova i Mesnom zajednicom u Južnoj Mitrovici, koji su važniji jer zahtjev mora da dođe preko predsjednika IZK i skupštine koja nam donosi odluku, jer to ne ide ni sa kakvom peticijom", rekao je predsjednik Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica Nedžat Ugljanin.

Ugljanin kaže da će po primanju zahtjeva, opština doneti odluku o obnovi džamije koja je neophodna građanima, posebno muslimanske vjeroispovesti, a koja je jedna od nevećinskih u sjevernom dijelu.

Imam Ekrem Avdiu kaže da je tema džamije i bezbjednosno osjetljiva.

"Veoma smo zainteresovani za obnovu džamije, ali nismo zainteresovani da pravimo dodatne bezbjednosne probleme našem gradu ili našoj državi", rekao je predsjednik Savjeta Islamske zajednice u Mitrovici imam Avdiu.

Kaže da će džamija biti obnovljena u pravo vrijeme.

"Ako to rade sve strane, mi smo u ovom slučaju veoma ozbiljan partner, odnosno partner sa Vladom Kosova i sa lokalnim upravljačkim strukturama, ali i sa bezbjednosnim. Pa kada svi zajedno procjenimo da je došlo vrijeme da se počne sa izgradnjom džamije, mi ćemo to i započeti, uvijek poštujući procedure. Smatram da će ta gospoda u opštini Sjeverna Mitrovica biti spremna, kako se deklarativno izražavaju", dodao je.

Vlada Kosova je nedavno preduzela mjere za otvaranje mosta na Ibru, što je izazvalo oštre međunarodne reakcije.

Izvor: Kosovo online/Teve 1