Ocjena stručnjaka za bezbjednost

Stručnjaci za bezbjednost ocjenjuju da je posjeta direktora CIA Williama Burnsa, a zatim i dolazak na Kosovo komandanta Komande združenih snaga Natoa u Napulju admirala Stuarta Muncha, jasan signal da je pažnja Zapada usmerena na Zapadni Balkan, prenosi RTV Dukađini.

„Ovu posjetu vidim više kao njen cilj da se predoče jasne poruke, ali i da se ukaže na moguće posljedice ako se ne budete pridržavali poruka, budući da je do posjete došlo u tri zemlje koje imaju najveći potencijal za destabilizaciju bezbjednosne situacije u regionu“, izjavio je bivši glavni inspektor Kosovske obavještajne agencije Shkelzen Sopjani.

S druge strane, saradnik Instituta za bezbjednost i odbranu ističe da je „ovo poruka da se region Zapadnog Balkana i dalje suočava sa velikim izazovima u oblasti bezbjednosti i odbrane“.

„I Nato i SAD žele da se uvjere da Rusija ne bude u stanju da otvori novi sukob u regionu Zapadnog Balkana. Drugo, žele da zemlje Zapadnog Balkana ne prave greške u koracima koji bi nenamerno mogle da zapale sukob“, naveo je Preteshi.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini