Statistika

Potpredsjednica Komore medicinskih sestara, Leonora Bakija, u intervjuu za Gazeta Blic prikazala je statistiku odlaska medicinskih sestara za ovu godinu i razloge njihovog odlaska sa Kosova.

"Od januara do danas ima 217 medicinskih sestara koje su dobile neklasifikovane licence i 91 sertifikat Etičkog kodeksa. To su dva dokumenta koja su potrebna medicinskim sestrama koje žele da odu u inostranstvo. Prošle godine je od januara do decembra 2023. godine bilo ukupno 713 neklasifikovani licenci i 106 sertifikata Etičkog kodeksa“, rekla je ona.

Što se tiče razloga odlaska medicinskih sestara sa Kosova, Bakija ističe da su glavni razlozi "nepristojne plate i nedostatak sigurnosti na radu i zaštite od institucija”.

Bakija je dalje kazala da postoji stalna potražnja za medicinskim sestrama i da za to postoji razlog.

"Zahtjevi da postanu medicinske sestre su konstantni i nema smanjenja, jer medicinske sestre ili studenti koji postanu medicinski tehničari uvijek misle da će, ako ne nađu posao u svojoj zemlji, moći da odu“, rekla je Bakija.

Bakija kaže da medicinske sestre nisu zadovoljne ni novim zakonom o platama.

"Medicinske sestre nisu dobro kategorisane u novom zakonu o platama, zbog čega se neretko žale. Takođe, negovatelji nisu pristojno plaćeni, za praznike nisu plaćeni, za opasnost od rada na terenu, to su kontinuirane žalbe koje sestre imaju“, nastavlja ona.

Na kraju, Bakija je apelovala na njih da ne napuštaju zemlju.

"Apelovala sam da svako ostane u svojoj zemlji, jer kada radimo za svoju zemlju, dolaze i dobre stvari“, zaključila je.