2. septembar

Ministarstvo prosvjete saopštilo je da su u saradnji sa opštinama izvršili neophodne pripreme za početak nove školske godine. Takođe, iz ministarstva je saopšteno da su od izdavačkih kuća zatražili saradnju sa knjižarama kako bi bile opremljene udžbenicima. U međuvremenu, Sindikat obrazovanja najavio je da na početku ove školske godine neće biti štrajka.

Nova školska godina počinje 2. septembra, kako je predviđeno kalendarom za školsku 2024/25. U Ministarstvu prosvjete kažu da su u toku pripreme za početak nove školske godine. U odgovoru na mail Radiju Kosova, ministarka prosvjete je najavila da sarađuju sa opštinama u kojima su tražili da izdavačke kuće sarađuju sa knjižarama kako bi bile opremljene udžbenicima.

“Kao što vam je poznato, isplata sredstava za udžbenike i školski materijal počela je dvije sedmice prije početka školske godine. Svi nastavnici su odabrali udženike i svi ovi spiskovi iz škola su objavljeni na sajtu MONT-a prije nekoliko dana. Takođe, na sastanku koji smo imali sa izdavačkim kućama, prije pokretanja aplikacije za udžbenike i školski pribor, zamolili smo ih da sarađuju sa knjižarama kako bi što brža bila distribucija u svim knjižarama i prodajnim mjestima", stoji u odgovoru Ministarstva prosvjete.

Iz Sindikata obrazovanja kažu da su pripreme za početak nove školske godine u toku. Šef Sindikata obrazovanja Rrahman Jasharaj je u odgovoru Radiju Kosova najavio da će nova školska godina početi 2. septembra i da ovaj sindikat neće organizovati štrajk početkom septembra, iako postoje zahtjevi članstva ovog sindikata.

“U ovom trenutku nova školska 2024/25. godina počinje na vrijeme. Ima glasina i zahtjeva za sindikalno djelovanje, ali moramo vidjeti tokom septembra na sastancima koje ćemo imati sa našim predstavnicima koji su predstavnici obrazovnih institucija od vrtića do fakulteta. Vjerujem da ćemo sljedeće sedmice održati sastanak da analiziramo početak nove školske godine”, rekao je Rrahman Jasharaj.