Premijer Albin Kurti izbjegao je da odgovori na pitanje novinara o mostu na Ibru prilikom otvaranja renoviranih dijelova na Klinici hitne pomoći u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova.

Kako piše Ekonomija onlajn, Kurti je nakon pitanja o mostu na Ibru okrenuo leđa novinarima i krenuo da izađe iz prostorije okružen tjelohraniteljima.

Kako se vidi na snimku Kurti je krenuo na jedan izlaz, a potom je ponovo prošao pored novinara i izašao na drugu stranu.

Kurti je prije nekoliko nedelja najavio otvaranje mosta preko rijeke Ibar koji spaja Sjevernu i Južnu Mitrovicu, što je naišlo na oštre kritike SAD i EU uz poruku da se to pitanje mora rješavati u okviru dijaloga u Briselu.

Podsjetimo, direktor CIA William Burns posjetio je Kosovo i razgovarao sa premijerom Kurtijem, a mnogi smatraju da je dolazio upravo zbog situacije na sjeveru i najava otvaranja mosta.

Bivši glavni inspektor Kosovske obavještajne agencije Burim Ramadani smatra da je šef CIA William Burns svojom posjetom na Kosovu "ubio populizam" vlade Albina Kurtija, u svim dijelovima uključujući i sever.

Sličnog mišljenja je i bivši ministar spoljnih poslova Petrit Selimi koji je ocjenio je da je posjeta Williama Burnsa Kosovu imala neposredan uticaj na kosovsku politiku, posebno u vezi sa planovima Vlade Kosova za otvaranje mosta na Ibru.

Kurti, međutim, tvrdi da je na sastanku sa direktorom CIA bilo riječi o saradnji.

"Ova posjeta predstavlja važan istorijski trenutak u bilateralnim odnosima Kosova i Sjedinjenih Država, gdje je istaknuta posvećenost Vlade i bezbjednosno-obavještajnih institucija Kosova da unaprede saradnju sa CIA", navodi se u saopštenju Kabineta premijera.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online