Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Kosova do danas nije podneta nijedna prijava za predizborne koalicije iako je 30. avgust krajnji rok za prijavu političkih aktera koji žele da se takmiče kao koalicije na izborima 9. februara, saopštio je portparol CIK-a Valmir Elezi, prenosi Gazeta express.

Elezi kaže da kada se formira koalicija, nijedna stranka ne može da se povuče ili pridruži nekoj drugoj političkoj grupi.

Prema njegovim riječima, politički akteri koji planiraju da se takmiče na opštim izborima 9. februara 2025. moraju da se izjasne o koalicijama Centralnoj izbornoj komisiji do 30. avgusta.

"Zakon o opštim izborima je jasan. Političke stranke koje su registrovane u CIK-u i žele da se takmiče kroz koaliciju moraju o tome obavijestiti Komisiju do 30. avgusta”, rekao je Elezi.

On je naglasio da će nakon ovog roka stranke koje se ne izjasne o koaliciji biti prinuđene da se kao zasebni subjekti takmiče na izborima 9. februara 2025. godine.


Plan za izbore na Kosovu/Centralna izborna komisija

Elezi je pojasnio da koalicija mora da se sastoji od najmanje dvije političke partije i da, kada bude sertifikovana, nijedna stranka ne može da se povuče iz nje.

"Kada se formira koalicija, nijedna stranka ne može da se povuče ili pridruži nekoj drugoj koaliciji. Takođe, stranka koja je dio prijavljene koalicije ne može da se takmiči kao zasebna partija“, naglasio je Elezi u intervjuu za Front onlajn.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express