Normalizacija

Bivši ambasador Kosova u Berlinu Skender Xhakaliu ocenio je da posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Srbiji predstavlja jedan od kontinuiranih napora EU da se unapredi dijalog između Kosova i Srbije.

Takođe, smatra da je i posjeta njemačkog kancelara Olafa Scholza Beogradu imala isti cilj.

"Posjete njemačkog kancelara Olafa Scholza i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Srbiji su važan znak da ove dvije zemlje pridaju značaj Zapadnom Balkanu, ove posjete su dio tekućih napora da se unapredi dijalog i normalizaciju odnosi između Srbije i Kosova. Takođe, imaju za cilj unapređenje procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana", rekao je Xhakaliu za Dukađini.

Kaže da je jačanje dijaloga Kosova i Srbije jedna od glavnih poruka posjeta lidera EU Srbiji, kao i da one imaju za cilj ohrabrivanje Beograda da nastavi i intenzivira normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Prema njegovoj ocjeni, normalizacija odnosa između Kosova i Srbije je preduslov za evropske integracije obe strane.

"Normalizacija odnosa Kosova i Srbije je preduslov za napredak dvije zemlje ka evropskim integracijama, Scholz i Macron su bili jasni u svojim stavovima da je dijalog jedini način da se postigne trajna stabilnost u regionu", zaključio je bivši ambasador.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini