Specijalni sud

Advokat Amer Alija iz Fonda za humanitarno pravo izjavio je da će povlačenje Bena Emmersona, branioca Kadrija Veselija, negativno uticati na odbranu optuženih lidera nekadašnje OVK u Specijalnom sudu u Hagu, prenosi Koha.

"Svakako da će odlazak Emmersona negativno uticati na zaštitu ne samo Veselija, već i drugih. Četvorica optuženih zajednički su izgradili strategiju. Znamo kakva je stručnost i iskustvo Emmersona, koji veoma dobro poznaje kontekst rata, komandnu hijerarhiju i strukture OVK, jer je bio uključen u prethodne slučajeve u Haškom tribunalu. Njegov odlazak je veliki gubitak za zaštitu Veselija i ostalih", rekao je Alija.

Dodao je da bi bilo za ozbiljnu zabrinutost da advokati optuženih u Hagu nastave da odlaze.

"Kada je najosjetljivija faza, ako advokati sa velikim iskustvom nastave da daju ostavke, onda će se to loše odraziti na odbranu", rekao je Alija.

Govoreći o trajanju procesa protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija, Alija je kazao da će sadašnjim tempom biti potrebno još najmanje dvije godine da se saslušaju svjedoci Tužilaštva.

Napravio poređenje sa slučajem Slobodana Miloševića u Haškom tribunalu.

"Ako uporedimo proces protiv Thaçija sa slučajem Miloševića, koji je počeo negdje 2002, a trajao do 2006. godine, to je bilo pri kraju procesa. Miloševiću se sudilo za tri rata, a u Haškom tribunalu proces je tekao brzo. U poređenju sa slučajem Thaçija i drugih, sudi im se samo za rat na Kosovu. Imamo sporiji ritam izvođenja dokaza i saslušanja svjedoka", rekao je Alija.

Što se tiče tvrdnji odbrane za presretanje razgovora, naveo je da je sudija danas saopštio da nema ovlašćenja da prati razgovore klijenata i advokata i da te tvrdnje nisu tačne.

Dodao je da razgovori između optuženih i advokata ne mogu da se prate od strane administracije, ali da se oni između optuženih i članova njihovih porodica mogu pratiti zbog rizika od prenošenja informacija sa trećim licima. On je rekao da je takav slučaj bio prošle godine kada su posjete bile ograničene.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore