Mrtvo slovo na papiru

Zvaničnici EU navode da iako prema izjavama u medijima znaju da nije došlo do razmjene informacija o događajima u Banjskoj 24. septembra još nemaju zvaničnu potvdru toga iako Unija ima ulogu posrednika za međunarodnu pravnu pomoć, prenosi Koha.

Prema njihovim riječima, do sada je samo Tužilaštvo BiH davalo informacije Kosovu, nakon zahtjeva Specijalnog tužilaštva.

Međusobna odbijanja između Kosova i Srbije uslijedila su nakon rješavanja slučaja u Banjskoj 24. septembra prošle godine, potvrdili su u ponedjeljak zvaničnici Evropske unije (EU).

Vlada Kosova je nedavno odbila da pruži informacije Srbiji o ulozi Milana Radoičića i njegove grupe u planiranju i organizaciji prošlogodišnjeg napada.

"Sve do danas, visoki predstavnik za bezbjednost i spoljnu politiku Evropske unije nije zvanično dobio nikakav odgovor od Ministarstva pravde Kosova u vezi sa slučajem Radoičić i dr. Međutim, uzeli smo u obzir izjave koje su medijima dali zvaničnici Vlade Kosova u vezi sa odbijanjem zahtjeva Srbije, sa obrazloženjem da je suprotan Zakonu o međunarodnoj pravnoj saradnji u krivičnim stvarima. Nakon što EU zvanično dobije odgovor Ministarstva odbrane Kosova, ispitaće ga", rekao je u ponedjeljak portparol EU Peter Stano.

S druge strane, ni Srbija nije ponudila nikakav odgovor na zahtjeve koje je Kosovo postavilo u slučaju u koji je umješan bivši potpredsjednik Srpske liste.

"Kao što je gore pomenuto, kosovske vlasti su u oktobru 2023. godine zatražile da se zahtjev za međusobnu pravnu pomoć prosljeđuje srpskim vlastima radi pribavljanja dokaza i dokumenata u vezi sa slučajem Radoičić i dr. Od srpskih vlasti do danas nismo dobili nikakav odgovor na ovaj zahtjev", rekao je Stano.

Dodao je da u skladu sa Sporazumom o međusobnoj pravnoj pomoći iz 2013. godine, izmjenjenim 2015. godine, Kancelarija predstavnika EU na Kosovu olakšava prenos zahtjeva za međusobnu pravnu pomoć između Kosova i zemalja koje ne priznaju nezavisno Kosovo, uključujući i Srbiju.

"Svrha ovog mehanizma je da se obezbjedi pravosudna saradnja između Kosova i zemalja koje ga ne priznaju, uključujući Srbiju, i da se svima olakša pristup pravdi, bez obzira na državljanstvo ili prebivalište", rekao je Stano.

Nakon događaja u Banjskoj, Kancelarija EU na Kosovu uputila je u oktobru 2023. godine zahtjev za međusobnu pravnu pomoć sa Kosova srpskim vlastima radi pribavljanja dokaza i dokumentacije u vezi sa krivičnim postupkom protiv Radoičića.

U oktobru 2023. godine, Stano je rekao da je Specijalno tužilaštvo Kosova, preko Ministarstva pravde, zatražilo od Kancelarije EU na Kosovu da prenese zahtjev za međusobnu pravnu pomoć Sarajevu kako bi se pribavili dokazi i informacije u slučaju u kome je Radoičić. Prema riječima portparola EU, resorno Tužilaštvo BiH je već pozitivno odgovorilo na zahtjev EU i prosledilo odgovor vlastima na Kosovu.

Milan Radoičić osumnjičen je za posjedovanje oružja, municije i moćnih i razornih eksplozivnih naprava iz Tuzle koja je završila na teritoriji Kosova.

Federalna uprava policije u BiH najavila je 3. oktobra 2023. da će ispitati tvrdnje.

Stano je ispričao i o sadržini pisma koje su srpske vlasti dobile u julu ove godine.

"U julu je dobijen dopis Ministarstva pravde Srbije koje je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu uputilo zahtjev za međusobnu pravnu pomoć u vezi sa slučajem Banjska. Na osnovu svog mandata, PSBE na Kosovu je ovaj zahtjev proslijedio kosovskim vlastima. U skladu sa svojim mandatom, CSPE na Kosovu omogućava samo prenos zahtjeva za međusobnu pravnu pomoć. Ona nema nikakvu ulogu u samom sudskom postupku. Euleks na Kosovu nema mandat da olakšava međusobnu pravnu pomoć između Kosova i Srbije", dodao je Stano.

Zvaničnici Vlade Kosova naveli su tri razloga zbog kojih nisu dali informacije Srbiji u vezi sa napadom u Banjskoj kod Zvečana, gdje je ubijen narednik Policije Kosova Afrim Bunjaku. Zamjenik ministra pravde Vigan Qorolli je ranije za Kohu rekao da je zahtjev u suprotnosti sa Ustavom Kosova, kao i da država Srbija ne može da garantuje pravično suđenje i da se pokušava pravna i politička farsa jer će biti u stanju da smatra da su dijela počinjena na njenoj teritoriji.

A u Eulexu su povodom slučaja rekli da u skladu sa sadašnjim mandatom, ova misija podržava Policiju Kosova u oblasti međunarodne policijske saradnje, olakšavajući razmjenu informacija između Policije Kosova i Interpola, Europola ili Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.  

"Specijalni predstavnik EU na Kosovu je taj koji je odgovoran za olakšavanje zahtjeva za uzajamnu pravnu pomoć između Kosova i zemalja koje ga ne priznaju, uključujući Srbiju", navode iz Eulexa.

Dodaju da je svaka moguća razmjena policijskih informacija olakšana preko Eulexa pokrivena principom povjerljivosti.

Trenutno su u toku dvije paralelne istrage protiv Milana Radoičića povodom napada na Banjsku 24. septembra - jedna u Srbiji i druga na Kosovu. Specijalno tužilaštvo Kosova još nije podiglo optužnicu protiv Radoičića i njegove grupe.

Milan Radoičić uhapšen je u Srbiji nekoliko nedjelja nakon napada. On se brani na slobodi, iako ga je Tužilaštvo Srbije teretilo za sumnju za udruživanje, nedozvoljeno držanje oružja i teško krivično djelo protiv opšte bezbjednosti.

Beogradski pravnici su, kako piše Koha, zahtjev Srbije za informacijama opisali kao pokušaj srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da pokaže pred međunarodnom zajednicom da nešto radi. Advokat Ivan Ninić rekao je da Vučić sada želi da kaže međunarodnoj javnosti da je zainteresovan za rasvjetljavanje slučaja, ali vlasti na Kosovu ne žele saradnju.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore