Bivši ministar finansija

Bivši ministar finansija Haki Shatri, povodom izvještaja "World of Statistics" koji pokazuje da je Kosovo po stopi siromaštva u Evropi na boljoj poziciji jedino od Ukrajine, ocjenio je da Vlada Kosova na neefikasan način koristi budžet, dok svojim političkim stavovima i odlukama stvara negativno poslovno okruženje i odbija investitore.

Shatri je ukazao da ekonomski razvoj nije na listi prioriteta Vlade Kosova.

"Ništa se ne radi na planu ekonomskog razvoja, ne koriste finansijske aspekte. Privlačenje stranih direktnih investicija je u padu zbog političkih izjava i stavovova. Strani investitori su suočeni sa izjavama o ratu, sukobima, tenzijama. Ljudi napuštaju zemlju", ukazao je Shatri za Gazetu Blic.

Bivši ministar kaže i da je za četiri godine aktuelne vlade potrošeno milijarda eura izdvojenih za kapitalne investicije.

Takođe, sugeriše da Kosovo još ima prostora da se zadužuje i ulaže u razvoj, ali da se sva sredstva koriste za prikupljanje glasova birača.

Predsjednik Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini ocjenio je da je privatni sektor jedina nada ekonomskog razvoja te da bi Vlada trebalo da sarađuje sa privatnim kompanijama u borbi protiv siromaštva, što, napominje, trenutno nije slučaj.

"Prvo, Vlada mora u partnerstvu sa privatnim sektorom da napravi strategiju kako se boriti protiv siromaštva i kako razvijati državu, a u tom projektu će svi moći da doprinesu, poboljšanju ekonomskog i poslovnog ambijenta, kreiranju politika privlačnije za investicije, promovišući povjerenje i ekonomske vrijednosti. U tom slučaju bi počele da dolaze moćne strane korporacije", zaključio je Shahini.
 
Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic