Mračna realnost

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Hikmete Bajrami reagovala je nakon izvještaja "World of Statistics" po kome je Kosovo najsiromašnije u Evropi, poslije Ukrajnine, i istakla da je za takve rezultate isključivo odgovorna aktuelna Vlada Kosova na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem.

Bajrami je na Facebooku istakla da je Kosovo tokom četvorogodišnjeg mandata Samoopredjeljenja samo nazadovalu u svim oblastima.

"Kosovo je, prema World of Statistics, najsiromašnija država u Evropi poslije Ukrajine, koja je već dvije i po godine u ratu sa Rusijom. Drugačije i ne može, jer četiri godine kapitalne investicije u procentima budžeta su na najnižem nivou u istoriji, cijene su najveće, javne nabavke su pregovori prijatelja, zapošljavanje je nepotizam, obrazovanje promašaj i stvorene krize upravljanja od strane same vlade.
Ne postoji fiskalna reforma, nema reforma u oblasti poslovanja, naprotiv, svaki zakon koji reguliše ekonomska pitanja koje je Vlada promjenila je u suprotnosti sa Ustavom, odnosno sa njegovim članom 10", ukazala je Bajrami.

Ocjenila je da su tenzije i prijetnje ratom o kojima često govore kosovski zvaničnici doprineli da investitori Kosovo ne vide kao pozitivno okruženje za investicije.

"Izuzetno je zabrinjavajuće da je Kosovo, uprkos svom potencijalu, jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, odmah iza Ukrajine razorene ratom. Ova mračna realnost je direktan rezultat neuspjeha vlade da preduzme značajne ekonomske reforme i stvori okruženje pogodno za rast i razvoj privatnog sektora.
Bezbjednosno stanje u zemlji, nedostatak koordinacije sa svim stranama, posebno u pogledu bezbjednosnog stanja, kontinuirane izjave šefova država o kriminalu, korupciji i ratnom potencijalu samo su štetile privredi naše zemlje", navela je Bajrami.

Nedostatak neophodnih fiskalnih reformi, konstatuje, koči dalji ekonomski razvoj.

Sadašnji poreski sistem, kako ocjenjuje, nije kompatibilan sa nedavnim dešavanjima - posljednja fiskalna reforma na Kosovu je izvršena 2016.

"Trenutni poreski sistem i nedavne promjene u nekim fiskalnim/carinskim i uvoznim pravilima su zabilježile regresiju iz perspektive preduzeća. Prema poslovnim udruženjima, sadašnji tarifni sistem nije konkurentan regionu, niti je podsticajan za interne ili eksterne investitore. Bez moderne, pravedne i efikasne poreske strukture, Kosovo ostaje neprivlačno za investitore, ostaje u stagnaciji ili dovodi do ciklusa siromaštva i ekonomske stagnacije", upozorila je Bajrami.

Štaviše, dodaje, poslovno okruženje na Kosovu je jedno od najgorih u regionu.

Nedostatak sigurnosti, činjenica da je Kosovo pod sankcijama EU, visoka korupcija u vladi, birokratske prepreke, nedostatak infrastrukture i nedovoljna podrška malim i srednjim preduzećima čine gotovo nemogućim razvoj i rast preduzeća, primećuje poslanica LDK.

Ukazuje da neaktivnost vlade da poboljša ovo okruženje tera potencijalne investitore i parališe privatni sektor, koji je, kaže, okosnica svake zdrave ekonomije.

"Privrednici su dobrodošli grantovi i subvencije, ali grantovima i subvencijama država uvijek pomaže samo malom broju njih, jer ih je praktično nemoguće sve podržati, ali dobrom fiskalnom politikom, reformama poslovanja, eliminacijom birokratije i ratu protiv korupcije, Vlada može pomoći svim preduzećima, što ova vlast nikada nije uradila tokom ovog mandata", ističe ona.

Osim toga, naglasila je, ekonomska situacija na Kosovu se pogoršava zbog alarmantne stope odlaska radne snage u inostranstvo.

Upozorava da Kosovo gubi svoje najvrednije bogatstvo – svoj narod, zbog nedostatka mogućnosti i gubitka nade u bolju budućnost.

"Ovo bježanje radne snage i 'odliv mozgova' ne samo da slabe našu ekonomiju, već i lišavaju našu zemlju ljudskog kapitala najpotrebnijeg za razvoj i inovacije. Kapitalne investicije, koje su neophodne za razvoj infrastrukture i dugoročni ekonomski rast, gotovo da nisu postojale tokom ovog mandata. Vlada nije uspjela da realizuje svoje budžetirane projekte, fokusirane na tajne tendere, nije dala prioritet realizaciji neophodnih projekata koji bi otvorili radna mjesta, unapredili javne usluge i povećali kvalitet života svih građana. Istovremeno, zabrinjavaju nivoi korupcije, raspisivanje tendera netransparentno, bez konkursa, rušenje povjerenja građana i privrede u javne institucije i preusmjeravanje sredstava koja su mogla da budu iskorišćena za opšte dobro", zaključila je Bajrami.

Bajrami je nakon što je nabrojala sve neuspjehe aktuelne vlasti ukazala na predstojeće izbore, aludirajući da su neophodne promjene.

"Stiže 9. februar", poručila je poslanica LDK.

Izvor: Kosovo Online