To su nacionalni heroji

Poslanik PDK Hisen Berisha kaže da je zakonska obaveza Vlade Kosova da finansijski podrži bivše vođe OVK u Hagu, prenosi Gazeta Blic.

„Postoji zakonska obaveza, odobrena odlukom Vlade i od strane Skupštine Kosova, da se finansijski podrže bivši lideri OVK u Hagu, koji osporavaju tvrdnje iz Izvještaja Dicka Martyja. odnosno Savjeta Evrope. Za narod Kosova ovi pojedinci su nacionalni heroji. Istovremeno, stav vlade je doprineo percepciji da se ’javna sredstva koriste za zaštitu pojedinaca optuženih za ratne zločine’, stav koji se već čita kao protivljenje naporima da se uspostavi pravda“, rekao je Berisha.

On je dodao da je riječ o zakonskoj obavezi koju je usvojila Skupština Kosova.

„Ovaj zahtjev uključuje pregled postojećih sredstava za zaštitu bivših vođa OVK, analizirajući da li postoji potreba za njihovim povećanjem. Ne radi se o alternativi, već o zakonskoj obavezi koju je odobrila Skupština Kosova. Dakle, vlada mora da uravnoteži osećanja javnosti sa svojom odgovornošću prema zakonu koji je usvojen u skupštini o finansiranju odbrane i međunarodnim standardima", naveo je Berisha.

Zbog toga, ističe, vlada što pre mora da odgovori na zahtjeve odbrana optuženih pred Specijalizovanim vijećima Kosova sa sjedištem u Hagu.

„Ova vlada ima jasnu obavezu da odgovori na zahtjev za zaštitu osnivača... Ako se ne obezbjedi adekvatna finansijska podrška, onda to znači da Vlada nije primjenila zakon o pravnoj podršci, koji je usvojen zajedno sa zakonom o specijalizovanim komorama u Hagu. Kao rezultat toga, imaćemo ozbiljno kršenje Ustava Kosova“, rekao je Berisha.

Izvor: Kosovo Online/GazetaBlic