Uticaj

Bivši ministar spoljnih poslova Petrit Selimi ocijenio je da je posjeta šefa Centralne obaveštajne agencije (CIA) Williama Burnsa Prištini imala neposredan uticaj na kosovsku politiku, posebno u vezi sa planovima Vlade Kosova za otvaranje mosta na Ibru.

"Čini se da je posjeta direktora CIA djelovala na Kosovu. Donio je istu poruku koju je imao američki ambasador: radite sa nama, ne eskalirajte situaciju. Odjednom, nema svakodnevne salve planova za otvaranje mosta na Ibru. Čini se da je problem prašina i da se možemo fokusirati na druge stvari", naveo je Selimi.

Šef CIA je svoju "balkansku turneju" zaključio dvodnevnom posjetom Kosovu – posjetom na najvišem nivou jednog američkog zvaničnika u dužem vremenskom periodu – tokom koje se sastao sa zvaničnicima i šefom kosovske obaveštajne službe. Izneto je nekoliko detalja o tome šta je Burns razgovarao u Prištini.

Vlada Kosova je posjetu američkog šefa CIA ocijenila kao "važan historijski trenutak" u odnosima Kosova i SAD (SAD). Posjeta jedne od centralnih ličnosti administracije američkog predsjednika Joe Bidena usljedila je u trenutku kada Vašington ima za cilj da ublaži rastuće tenzije u regionu, posebno između Kosova i Srbije.