Kazne od 50 do 2.000 eura

Rukovodilac popisa stanovništva u Agenciji za statistiku Kosova (ASK), Ylli Shala, rekao je da bi oko dvije hiljade građana moglo biti kažnjeno zbog odbijanja da se registruju.

On je saopštio da se kazne, prema zakonu, kreću od 50 do 2,000 eura za fizička lica, dok se za pravna lica kreću i do 20,000 eura.

Shala je rekao da je ASK u procesu verifikacije i naveo da ljudi koji su u inostranstvu zbog zdravstvenih razloga i zbog studija, neće biti kažnjeni.

Dalje, on je naglasio da proces popis pokriva i do 98-99 odsto, dok je sjever zemlje opisao kao najizazovniji.

Što se tiče popisa dijaspore, Shala je rekao da će se ovaj proces nastaviti do kraja ovog mjeseca.

„Popis za dijasporu je u toku. Rok je do 31. avgusta ove godine, trenutno smo ga odložili za ovo vrijeme jer smo planirali da neko od iseljenika koji nije mogao da se prijavi dok je bio tamo, iskoristi priliku i prijavi se ovdje. U nekim od najvećih gradova, ili u sedam centara Kosova, poslali smo jednog čovjeka u opštine, gdje kada bi neko otišao u opštinu, video bi našeg službenika i registrovao se”.

„Nije veliki broj onih koji su do sada došli da se popišu jer je većina njih ovaj proces završila u onlajn formatu, koji je bio izuzetno lak – za 5 do 10 minuta i domaćinstvo ga je završilo bez ikakvih problema. Trenutno je broj registrovanih korisnika preko 500.000. Nakon što se ovaj proces završi, mi ćemo dobiti i pogledati podatke“, rekao je on.

Rukovodilac popisa stanovništva je rekao da je tokom ovog procesa bilo oko dvije hiljade građana koji su odbili da se registruju i da je ASK u procesu provjere razloga za njihovo odbijanje i nakon ovog procesa počinje faza kažnjavanja.

„Tokom ovog procesa imali smo i ljude koji su odbili da učestvuju u popisu, što je zakonom zabranjeno, ali će naravno ASK preduzeti mjere protiv tih ljudi. Ima negdje oko 2.000 ljudi, ali moramo da ispitamo razlog zašto se nisu registrovali…“, kazao je.