Specijalizovana vijeća

U Specijalizovanim vijećima Kosova u Hagu danas će biti nastavljen sudski proces protiv bivših lidera OVK Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija, prenosi Gazeta express.

U Hagu se danas očekuje nastavak svjedočenja sljedećeg svjedoka Kancelarije specijalizovanog tužioca. Predviđeno je da ovaj svjedok svjedoči javno. Dana 21. avgusta završeno je svjedočenje svjedoka ZPS pod brojem V03871.

Prema kalendaru Specijalizovanih vijeća, suđenje "Thaçiju i drugima" održavaće se od ponedjeljka do četvrtka. Prošle nedjelje održana su tri ročišta suda, po povratku porote sa odmora. U septembru se očekuje održavanje 13 sjednica.

Prošle nedjelje je potvrđeno imenovanje Rodniya Dixona za novog branioca Kadrija Veselija. Dixonovo imenovanje dolazi nakon što je Veselijev advokat Ben Emmerson otkazao punomoćje svom klijentu.

Inače, sudski postupak protiv čelnika OVK počeo je 3. aprila 2023. uvodnim riječima Specijalizovanog tužioca i zastupnika oštećenih, a potom i branilaca 4. i 5. aprila 2023. godine.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express