U duhu nazadovanja!

Politikolog Albinot Maloku ne očekuje konkretne korake Vlade Kosova po pitanju otvaranja mosta na Ibru i smatra da je plan vlasti Kosova da otvori tu saobraćajnicu čist populizam, prenosi Gazeta blic.

"Sadašnju posvećenost temi mosta na Ibru vidim više kao populističku u duhu nazadovanja ove vlade, populističku diskusiju bez efekta i bez konkretizacije koraka izvršne vlasti”, rekao je Maloku za RTV21.

Ekspert za evropske integracije Avni Mazreku, međutim, kaže da nadležni organi treba da procjene uslove za otvaranje mosta na Ibru.

"EU bi trebalo da izvrši pritisak na Srbiju da se ne protivi demokratskim akcijama na Kosovu. Planiramo da napravimo plan i rok, sve dok imamo nesuštinsko protivljenje tamošnjih građana Srbije, ali same srpske države, EU bi morala da usmjeri svoj pritisak koji se protivi demokratskom razvoju na Kosovu“, rekao je Mazreku.

Što se tiče mogućnosti uključivanja pitanja mosta na Ibru u dijalog Kosova i Srbije, Maloku i Mazreku imaju različite ocjene.

"Bilo je razgovora, ali se preduzimaju pogrešni koraci Vlade... za svako pitanje vezano za sjever, a to je posljedica negativnih regresivnih promjena vlasti u odnosu na sjever“, rekao je Maloku.

Sa druge strane, Mazreku smatra da je čudno da su neke akcije EU u suprotnosti sa osnovnim vrijednostima Unije.

"Protivrečan je stav EU u odnosu na otvaranje mosta kada se zna da postoji plan da se most otvori", rekao je Mazreku.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic