Uložiti maksimum

Poslanik Laburističke partije Velike Britanije Alex Sobel ocenio je da je dijalog između Kosova i Srbije u "teškoj situaciji", ali da taj proces nema alternativu te da Kosovo mora da uloži maksimum napora kako bi se krenulo u pravcu normalizacije odnosa, prenosi Reporteri.

Sobel kaže da će nova vlada u Britaniji nastaviti da bude posvećena pomoći Kosovu u ovim izazovnim vremenima.

"Vlada predvođena laburistima 1997. sa centralnim ličnostima kao što su Tony Blair, Robin Cook, bili su ti koji su se zaista borili za nezavisnost Kosova i mi nastavljamo da čuvamo ovo nasleđe u našoj stranci. Posjetio sam Prištinu sa našim sadašnjim evropskim ministrom i sadašnjim ministrom oružanih snaga, u vrijeme dok smo bili u opoziciji. Sastali smo se sa premijerom Albinom Kurtijem i mnogim poslanicima Skupštine Kosova. Jasno smo stavili do znanja da je naša podrška Kosovu i dalje velika. Nedavno smo snažno podržavali ulazak Kosova u Savjet Evrope, lobirajući one zemlje koje još nisu priznale nezavisnost zemlje. Ulažemo napore da pomognemo Kosovu da se pridruži važnim međunarodnim organizacijama. Takođe možete videti naš doprinos snagama Kfora da obezbjede garancije i bezbednost za Kosovo", rekao je Sobel za Teve1.

Govoreći o dijalogu u Briselu, Sobel ocjenjuje da je taj proces između Kosova i Srbije veoma kompleksan.

On, međutim, kaže da bi sa Kosova trebalo uložiti maksimalan napor da se odnosi sa susjedima normalizuju jer nema druge alternative osim dijaloga.

Sobel je kada je riječi o napadu u Banjskoj, istakao da se ovakav incident na Kosovu ne sme ponoviti.

"Želimo da vidimo normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije što je pre moguće. Srbija nastavlja da blokira Kosovo da se pridruži međunarodnim organizacijama i to nikako nije dobro. Znam da su pregovori u Briselu izuzetno teški, ali treba uložiti maksimalan napor da se odnosi premijera Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića normalizuju. Ne postoje drugi načini osim dijaloga za rješavanje nesuglasica jer bi u suprotnom to značilo sukob i tu se ne treba vraćati. Ne želim više da vidim incidente poput onog u Banjskoj", zaključio je Sobel.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri