Portparol CIK-a

Portparol CIK-a Valmir Elezi saopštio je da je odredio rok za registraciju koalicija i birača koji žive van Kosova. On je rekao da će emigranti sa Kosova moći da glasaju na tri načina, prenosi Telegrafi.

„Rok za registraciju koalicija je tekao od dana raspisivanja izbora 16. avgusta i završava se 30. avgusta. Dakle, do ovog trenutka političke stranke moraju da obavjeste CIK o ovakvom načinu učešća na izborima. Po ovom pitanju obavjestili smo političke stranke koje su registrovane u CIK-u za pravnu obavezu”, rekao je Elezi.

Što se tiče birača koji žive van Kosova, Elezi je obavjestio da će uskoro biti dostupna i elektronska platforma za registraciju i period prijave za birače van Kosova.

„Biće dovoljno vremena za ovaj proces, koji će početi 29. avgusta i završiti se 26. decembra. Tako da za ovaj period mogu da podnesu prijavu da se registruju kao glasači van Kosova“, izjavio je on.

Prema njegovim riječima, iseljenici mogu da biraju kako žele da glasaju, fizički u diplomatskim predstavništvima ili na druga dva načina: slanjem glasačkog paketa u poštu CIK-a na Kosovu ili u poštu CIK-a koja je otvorena van Kosova.

Elezi je govorio i o izbornom procesu, gdje je najavio da je CIK započeo proces i plan izbornih aktivnosti koje se odnose na birače.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi