Potrebna licenca

Kosovo ne može da prodaje meso i proizvode u inostranstvu, jer Agencija za hranu i veterinu nije licencirana od strane EU, prenosi Telegrafi.

Kosovo mora dati garancije EU da bi moglo da prodaje ove proizvode, a jedna od njih se odnosi na zdravlje životinja.

„Nemamo licencu jer nisu ispunjeni standardi, jer treba da se ulože investicije koje nikada nisu, a potrebna je faza od dvije-tri godine da se završe. Kontinuirano smo tražili da država investira da AUVK bude licenciran i ispuni standarde. Dakle, sertifikat koji izdaje Agencija za hranu i veterinu ne postoji, jer AUVK nije institucija koju priznaje EU“, rekao je predsjednik Odbora Privredne komore Kosova Skender Krasniqi za Radio Kosovo.

On je dodao da su na Kosovu veliki zahtjevi za povećanjem broja ovaca i krava, uglavnom zbog toga što, kako kaže, ima mnogo planinskog zemljišta. On smatra da Kosovo treba da ima neke svoje strateške proizvode, odnosno da bude poznato po nekim svojim proizvodima.

„To su institucionalne pravne prepreke države koje koče razvoj zemlje, povećanje zaposlenosti i blagostanja. Kosovo mora da kreira strateške proizvode, u smislu da se fokusira na neke, a ne na sve“, rekao je on.

Milazim Berisha, vlasnik kompanije koja trguje proizvodima životinjskog porijekla za Radio Kosovo je rekao da „ignorisanje veterinarskih sertifikata proizvoda životinjskog porijekla sa Kosova kažnjava proizvođače i prerađivače ovih proizvoda, jer ne mogu da izvoze zemljama EU".

Iz Agencije za hranu i veterinu kažu da je proces stavljanja Kosova na listu EU za izvoz proizvoda životinjskog porijekla i živih životinja "dug i nije lak“.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi