Prinudno sletio

Let iz Prištine za Dizeldrof otkazan je zbog kvara na motoru, prenosi Ekonomija onlajn. Nakon što je poleteo, avion je 32 minuta kružio iznad prištinskog aerodroma „Adem Jashari“ i potom bio prinuđen sa sleti na pistu odakle je krenuo.

Desetine putnika, uglavnom iseljenika koji se vraćaju sa odmora, planirali su 20. avgusta da otputuju iz Prištine za Dizeldorf, u Njemačkoj. Međutim, samo nekoliko minuta nakon poletanja sa zemlje i preleta nebom nad Prištinom dogodilo se nešto neočekivano, piše Ekonomija onlajn.

Avion Airbus A320-231, registrovan u Bugarskoj i kojim upravlja "GP Aviation" počeo je da izvodi neobične manevre iznad teritorije Prištine nakon što je jedan od njegovih motora doživeo kvar. Poslije 32 minuta kruženja iznad prištinskog međunarodnog aerodroma „Adem Jashari“, avion je prinuđen da se okrene i sleti na pistu odakle je krenuo, čime je otkazan let za Dizeldorf.

Let je propao zbog kvara na motoru bugarskog aviona, kojim upravlja kompanija "GP Aviation".

Agencija za vazdušnu plovidbu, koja upravlja vazdušnim prostorom Kosova, nije komentarisala incident, prepuštajući odgovornost Upravi za civilno vazduhoplovstvo Kosova.

Agencija za usluge vazdušne plovidbe je u zvaničnom odgovoru navela da su njene nadležnosti ograničene samo na pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi, dok su druga pitanja van djelokruga ASHNA. Iz tog razloga su rekli da odgovori pripadaju Upravi civilnog vazduhoplovstva Kosova.

Uprkos insistiranju albinfo.ch da dobije zvaničnu izjavu od organa na koji upućuje ASHNA, a to je ACV, ovom prilikom uopšte nisu odgovorili na novinarska pitanja.

U međuvremenu, redakcija je dobila potvrdu o incidentu od Komisije za istraživanje vazduhoplovnih nesreća i incidenata (KHAIA). Putem elektronskog odgovora, KHAIA je obavjestila da su trenutno u fazi prikupljanja zvaničnih informacija i zbog osjetljivosti slučaja od 20. avgusta 2024. ne mogu da daju nikakve druge informacije.

Mediji na Kosovu podsjećaju na još jedan incident koji se dogodio 20. juna, kada se avion EasiJet A320 pripremao za let za Ženevu. Dok se pripremao da poleti sa piste aerodroma "Adem Jashari", vozilo mu je iznenada ušlo u putanju i za dlaku je izbjegnut sudar na pisti.

Ovaj incident trenutno je pod istragom Komisije za istraživanje vazduhoplovnih nesreća i incidenata. Švicarske vlasti objavile su izvještaj 16. avgusta u kome Švicarski odbor za bezbjednosne istrage (SUST) opisuje ovaj događaj kao „ozbiljan incident”.

Još jedan ozbiljan vazduhoplovni događaj dogodio se 24. februara 2023. godine, kada se let Priština-Malme operatera „Trade Air“ umalo sudario sa avionom koji je dolazio iz Diseldorfa, kojim upravlja bugarska kompanija „GP aviation“. U konačnom izvještaju je utvrđeno da je uzrok ovog incidenta ljudski faktor.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online