U svim dijelovima...

Bivši glavni inspektor Kosovske obavještajne agencije Burim Ramadani smatra da je šef CIA William Burns svojom posjetom na Kosovu ubio populizam vlade Albina Kurtija, u svim dijelovima uključujući i sjever, te da od sada premijer i ministri više neće vređati vladine zvaničnike u SAD i Nato, prenosi Nacionale.

Ramadani u intervjuu za Nacionale upozorava da će, ukoliko Vlada Kosova pokuša da obnovi populizam, kreatori te politike biti u velikim problemima.

Govoreći o porukama koje je šef CIA preneo na Kosovu, Ramadani je rekao da su one jasne i da će se striktno poštovati.

"Burnsova posjeta je dokazala značaj koji SAD daju regionalnoj bezbjednosti na Balkanu, u vrijeme kada su globalni bezbjednosni izazovi poput onih iz 1930-ih. Dakle, kada je svijet teško izazvan diktatorima i autoritarcima koji žele da nasilno preraspodele sfere uticaja na zemaljskoj kugli. Dakle, čak i posjeta ovakvog nivoa državama koje prolaze brojne tenzije (Kosovo, Srbija, Bosna i Hercegovina) najbolje se može objasniti kao dokaz američkog insistiranja da se ratovi na Balkanu ne mogu opet desiti. A, ko se igra vatrom gadno će izgoreti", kazao je Ramadani.

Navodi da se na Kosovu mora promjeniti politički i institucionalni narativ, normalizovati jezik rukovodstva države, obnoviti saradnju sa SAD, obnoviti strateška i javna komunikacija iz godina nezavisnosti Kosova.

"Dakle, pažljiv, tačan, nekonfliktan jezik koji dokazuje dobru vjeru i posvećenost u partnerstvu sa SAD, kao i koji cijeni dostignuća države Kosovo od nezavisnosti, odnosno od oslobođenja", kazao je.

Na pitanje zašto se ova posjeta dogodila baš sada, Ramadani kaže da je Kosovo zemlja u kojoj američke vojne trupe ne samo da imaju značajno prisustvo, već predstavljaju osnovnu garanciju za neokrnjeno postojanje i za regionalnu stabilnost.

"Dakle, prisustvo američkih trupa na Kosovu ima regionalnu dimenziju. SAD se nikada nisu pokolebale u svojoj podršci vrednostima demokratije, slobode, prosperiteta i međunarodnog tereta. A, počevši od ovog drugog, međunarodna podjela tereta za razvoj u različitim regionima svijeta takođe se vrši kroz igranje konstruktivne uloge savezničkih ili partnerskih država, u slučajevima kada su male i nemaju veliku akcionu moć. Dakle, smatram da je odgovornost Kosova i drugih država na Balkanu – u narednom periodu – povezana sa konstruktivnošću, saradnjom, stabilnošću i demokratizacijom", navodi.

Odgovarajući na pitanje da li se ova posjeta može smatrati zabrinjavajućim signalom Vašingtona o situaciji na Kosovu ili kao potvrdom američke podrške Kosovu, Ramadani kaže da je ona ništa manje nego zabrinutost zbog postupaka nekih lidera u regionu Balkana koji smatraju da je moderno vraćati jezik, retoriku i tenzije koje podstiču balkanske ratove.

"Da stvar bude gora, neki od ovih regionalnih lidera smatraju da je 'vrijeme da se Rusija vrati u balkanske ratove', dok drugi misle da će se 'boriti do posljednjeg Amerikanca'. Logika na Balkanu nije razvojna, dok je jasno i bez dileme neprijateljska i hegemonistička strana Srbija! Dakle, ne vjerujem da je bilo zabrinutosti unutar Kosova koje nisu povezane sa zabrinutošću za regionalnu bezbjednost. Dakle, može se razumeti da je Burnsova posjeta Kosovu potvrda američke podrške bezbjednosti Kosova i regionalne bezbjednosti, ali razjašnjavajući 'crvene linije' prema svakom od njih", kaže.

Na pitanje da li su s obzirom da je Burns na Kosovo došao posjete BiH i Srbiji, SAD stavile Kosovo u "isti koš" sa "problematičnim zemljama", Ramadani navodi da se ništa u takvim posjetama ne radi bez simbolike, mimo poruka koje se daju na sastancima.

"Dakle, uključivanje grupe država u zajedničku posetu regionu jasno pokazuje da imamo posla sa državama sa nestabilnom i pogoršanom bezbjednosnom situacijom. Kosovo, Srbija i Bosna i Hercegovina nisu u istoj torbi po motivima i ciljevima, ali su nestabilne u pogledu realnog stanja na terenu i pitanje politika koje vode (iako su različite po sadržaju)", naveo je.

Izvor: Kosovo online/Nacionale